CROBAROMETAR

Afere nisu naštetile HDZ-u, imaju uvjerljivo najveću podršku

Zagreb: U NSK je održana 273. sjednica Vlade RH s novim ministrom Habijanom
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/7
22.12.2023.
u 20:38

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. prosinca na 987 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%

Posljednjih dana aktualne su razne političke teme. Od afere Mreža, prosvjeda poljoprivrednika u Slavoniji, pa do smjene Marija Banožića kojeg je zamijenio Ivan Anušić. Ipak, prema posljednjem ovogodišnjem Crobarometru, ništa nije naškodilo HDZ-u koji vodi u popularnosti među građanima s 28,2 posto glasova birača. 

Slijedi ga SDP s blagim rastom podrške koja sada iznosi 12,9 posto. Treća opcija građana je Domovinski pokret, četvrta Most, a peta MOŽEMO! čija podrška i dalje opada. Sljedećih mjeseci mogla bi dominirati borba za treće mjesto jer razlika u podršci treće i četvrtoplasiranim strankama je unutar granica statističke pogreške, prenosi Dnevnik Nove TV.

Stranka Ivana Penave godinu zaključuje s 8,4 posto potpore birača, stranka Bože Petrova je na 7 i pol, a platforma MOŽEMO uživa 6,8 posto podrške birača. Među strankama s manje od 3 posto potpore prednjači Hrvatska stranka umirovljenika s 2,8 posto podrške birača, Odlučnost i pravednost ima 2,4 i HSS s 2,2 posto potpore. HNS, Socijaldemokrati i HSP imaju manje od 2, ali opet više od 1 posto potpore. Ispred ostalih stranka prvi je predznak nula - oni svoj opstanak i ulazak u Sabor mogu tražiti jedino kroz koalicije.

Još jedan vrlo važan trend je rast broja neodlučnih birača kojih je sada gotovo 20 posto (19,7). Da su izbori sljedećeg vikenda, na njih bi izašlo 68 posto ispitanika, 29 sigurno ili vjerojatno ne, dok tri posto ispitanika nije sigurno. 

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednik države zadržao je prvu poziciju po pozitivnom dojmu koji je sad 4 posto veći nego mjesec prije - 51 posto ispitanika njega smatra najpozitivnijim političarem. Predsjednika slijede Božo Petrov s 41 posto te Ivan Penava s 35 posto. Od 4. do 10. mjesta razlika je svega 2 posto i tu su se smjestili Karolina Vidović Krišto, Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković, Tomislav Tomašević, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Peđa Grbin.

Što se tiče negativnog dojma, i dalje je na vrhu Milorad Pupovac kojeg 77 posto ispitanika smatra negativcem. Slijedi ga predsjednik Vlade Andrej Plenković sa 62 posto, što je nešto bolji rezultat nego prošli mjesec, a treće mjesto dijele Gordan Jandroković, Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović s 55 posto. Tek 1 posto manje ima prvi čovjek Zagreba Tomislav Tomašević, a iznad 50 posto je i čelnik SDP-a Peđa Grbin.

Foto: Dnevnik Nove TV

Rad Vlade podržava 24 posto građana, a ne podržava 69 posto. Iako je podrška niža nego u prethodnom mjesecu, pad nije statistički značajan. Podrška radu Zorana Milanovića je drugi mjesec za redom u rastu. Oko 42 posto građana podržava njegov rad dok 51 posto ne podržava. Gledamo li godišnji trend, to mu je najbolji rezultat u 2023., a takav je imao i na kraju prošle godine.

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. prosinca na 987 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

VIDEO Plenković najavio paket potpore umirovljenicima

Ključne riječi

Komentara 8

JA
jasmingalic85
21:41 22.12.2023.

Netko još vjeruje u ovo?

FR
FraneTente1861
12:02 23.12.2023.

Najvece iznenadenje je Domovinski Pokret. Prosla godina bili na 2%, sada blizu 9% i treci.DP samo raste, Most blago pada a Mozemo kao Zivi Zid brzo ce nestati!

DU
Deleted user
05:32 23.12.2023.

Ne znam što bi od ovog navedenog trebalo naškoditi HDZ-u? Banožić je skrivio nesreću i za nju je sam odgovoran, a ne HDZ. Anušić je vrlo kvalitetan ministar. Svinjsku kugu je HDZ brzo suzbio i svinjogojcima isplatio pristojne svote za štetu. Tzv. aferu Mreža nije skrivio HDZ nego netko tko je HDZ-u pokušao naškoditi reketarenjem jedne lokalne TV kuće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije