Neredi u SAD-u

Uhićen vozač koji se zaletio u ljude, u padu helikoptera dvoje poginulih

Nasilje u Vitrginiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.08.2017.
u 08:45

U sukobima aktivista krajnje desnice i protuprosvjednika puno ljudi je ozlijeđeno, a FBI je otvorio istragu o okolnostima u kojima se muškarac u automobilu zaletio među ljude

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions osudio je  "rasnu nesnošljivost i mržnju" nakon nasilnih prosvjeda u Virginiji gdje se 20-godišnji mladić automobilom zaletio u mnoštvo tijekom sukoba aktivista krajnje desnice i protuprosvjednika i usmrtio jednu ženu.

Tridesetdvogodišnja žena je poginula, a 19 osoba je ozlijeđeno kada se automobil zaletio u mnoštvo, uglavnom sastavljeno, kako tvrde očevidci, od protuprosvjednika koji su se usprotivili skupu krajnje desnice. Kako javlja CNN još 15 osoba je ozlijeđeno u sukobima na ulici tijekom nereda.

CNN javlja da došlo do pada policijskog helikoptera koji je pomagao u Charlottesvilleu tijekom nereda. Pri padu helikoptera poginulo je dvoje ljudi, pilot i policajac. Svjedoci kažu da se helikopter počeo rotirati i naglo spuštati.

Nasilje u Charlottesvilleu gdje je jedna žena ubijena "pogađaju u samo središte američkog pravosuđa i pravde", rekao je Sessions  u priopćenju.

"Kada su takve akcije izazvane rasnom netrpeljivošću i mržnjom, one su izdaja naših temeljenih vrijednosti i ne smiju se tolerirati", rekao je Sessions te poručio "pravda će pobijediti".

Nasilje u Vitrginiji
1/21

Otvorena istraga

FBI je otvorio istragu o okolnostima u kojima se muškarac u automobilu u subotu zaletio u mnoštvo, usmrtivši ženu u Charlottesvilleu, dok je trajao sukob aktivista krajnje desnice i protuprosvjednika. Televizijska mreža CNN objavila je da je osumnjičenik, James Alex Fields (20), koji je došao iz Ohija, optužen za ubojstvo, nanošenje ozljeda i kazneno djelo napuštanja mjesta nesreće. FBI pokreće istragu među ostalim i zbog toga što je Fields došao iz Ohija, na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, što povlači za sobom intervenciju savezne policije.

Majka osumnjičenog mladića, Samantha Bloom, rekla je za dnevnik Toledo Blade da ju je sin u petak obavijestio SMS porukom da će najvjerojatnije poći u Virginiju na skup krajnje desnice.

"Rekla sam mu da se čuva" i, bude li prosvjedovao u Charlottesvilleu, da to "bude mirno", rekla je.

Trump osudio nasilje

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja. Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima. 

Nasilje je osudio i američki predsjednik Donald Trump te pozvao Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede. 

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", rekao je Trump na svom golf terenu u New Jerseyu te na svom Twitter profilu poručio "Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno".

Komentara 14

LO
lojtra1
09:40 13.08.2017.

Koliko vidimo "krajnja desnica" su uglavnom domaći seljaci i lokalno stanovništvo a napredne snage dovežene iz većih gradova gdje ionako nemaju posla. Najnovije scene iz SAD-a kao da su u Hrvatskoj. Hoće li i oni napokon upoznati "partizane"?

SO
SoloHan
10:02 13.08.2017.

Protuprosvjednici se kupe unaokolo i dovoze, uglavnom ih sačinjavaju homoseksualci, ilegalni imigranti, i socijalisti, svi koji dođu dobiju jogurt, i hamburger, po uzoru na skupove koje organizira Aleksandar Vučić

Avatar Right_sector
Right_sector
09:22 13.08.2017.

A borci za ljudska prava i toleranciju (gejevi) imaju divne poruke poput : "Killing nazi's is my heritage, screw the klan" srednjaci u zraku i sl. Čak je jedan ljevičar razvio i komunističku zastavu. Doduše, fora mi je kako ih policajci zalijevaju ogromnim količinama suzavca, :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije