VEĆ VIĐENO

Nije ovo prva parodija Posljednje večere: Evo kakvih je sve bilo, zbog nekih se išlo u zatvor

Milano: Michelle Obama pogledala je sliku  Leonarda da Vincija
Palazzo Chigi via Best Image
28.07.2024.
u 15:57

I društvene su poruke slane preko motiva Leonardove slike. Tako je američka umjetnica MØTH iste godine privukla pozornost sa slikom „Posljednja večera obitelji Kardashian“ kao velikisatirični komentar o cijeloj obitelji Kardashian u kojoj je OJ Simpson kao apostol Juda, izdajica i Kanye West (Yeezus) kao Isus, sjede zajedno za stolom s članovima popularne obitelji

Remek djelo Leonarda Da Vincija "Posljednja večera" reintepretirano je, mijenjano i parodirano mnogo puta do sada. Nekad su te obrade bile kritika društva, nekad su drugačije „verzije“ izazvale reakcije, a nekad nisu jer se od autora i očekivala parodija poput Simpsona i South Parka koju su imali svoje verzije. No, nekad se završilo i u zatvoru. Tako je 2018. godine jordanska Vlada uhitila izdavača i urednika jordanske web stranice Al Wakeel News koja je objavila izmijenjenu sliku Posljednje večere koja prikazuje poznatog turskog kuhara Salta Baea kako izvodi svoj prepoznatljivi pokret bacanja soli preko Isusova ramena. Iako je u sliku ubačen meme Salt Bea, s porukom koja ukazuje na opsjednutost internetom, nije se to svidjelo jordanskoj vladi jer je slika ocijenjena uvredljivom za kršćane, a izdavač web stranice i urednik, uhićeni i optuženi za poticanje sektaških sukoba.

Parodijama se slala i jasna politička poruka. 2021. godine kineska je Vlada, preko svojih medija, svojom verzijom „Posljednje večere“ poslala političku poruku sudionicima sastanka skupine G7 u Londonu. Ćelavi orao koji sjedi na sredini stola (SAD) pretvara toaletni papir u dolarske novčanice i simbolizira rastući dug SAD-a, dok pas Akita (JAPAN) bez sjedala poslužuje radioaktivnu vodu iz Fukushime drugim gostima životinjama na večeri, a od kojih svaka predstavlja jednu od država G7 (SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo). Na dnevnom redu tog sastanka G7 bila je i Kina. Na stolu, uostalom, stajala je torta ukrašena kartom Kine.

I društvene su poruke slane preko motiva Leonardove slike. Tako je američka umjetnica MØTH iste godine privukla pozornost sa slikom „Posljednja večera obitelji Kardashian“ kao velikisatirični komentar o cijeloj obitelji Kardashian u kojoj je OJ Simpson kao apostol Juda, izdajica i Kanye West (Yeezus) kao Isus, sjede zajedno za stolom s članovima popularne obitelji koja je jedan od zaštitnih zankova pop kulture SAD-a.

VEZANI ČLANCI:

Prizor Leonardove Posljednje večeri parodiran je i u mnogim filmovima i serijama oput animiranih spomenutih Simpsona i South Parka, filmu „Viridian“ Luisa Buñuela gdje su proroci prosjaci iz filma a ta je scena 1961. zaradila i službenu osudu Vatikana. Slika je parodirana u filmu M*A*S*H (1970.), u sceni u kojoj Hawkeye Pierce postavlja "posljednju večeru" za Walta Waldowskog prije njegovog planiranog samoubojstva. Slika je također parodirana il ireintepretirana u filmu Mela Brooksa Povijest svijeta, prvi dio (1981.), „Plaćenicima 2“ Sylvestera Stallonea, seriji „Lude sedamdesete“, „Dosjeima X“ , itd.

FOTOGALERIJA Pogledajte koje poznate osobe su upriličile otvaranje Olimpijskih igara

Milano: Michelle Obama pogledala je sliku  Leonarda da Vincija
1/27

 

Komentara 5

ZN
znaoneznao
16:19 28.07.2024.

Otvaranje OI nije mjesto za parodiranje ičije religije, a pogotovo ne jedne, i samo jedne, religije! ...Uostalom neka "avangarda" koja to nije, dirne u woke religiju pa ćemo vidjeti o kakvoj se hrabrosti i uključivosti radi.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
16:12 28.07.2024.

Izrugivanje bilo kojoj religiji treba biti zakonom zabranjeno. To nije sloboda govora i izražavanja već zlouporaba tog dosega demokracije. Ne postoji apsolutna demokracija. Demokracija ima svoja ograničenja u vidu zakona i propisa kojih se pridrzavamo svaki dan. Zbog čega bi sloboda govora i izrazavanja bila iznad tih normi?? Upravo woke fašizam ukida tu slobodu i debeloj osobi ne smiješ reći da je debela, glupanu da je glup, pederu da je peder... Sve se upakirava u "inkluzivnost" i "različitost". Može, ali za sve moraju postojati norme. Ovo u Parizu je izvan svih normi, a rekao bih i dobrog ukusa.

CA
cavecanem
16:26 28.07.2024.

Malo relativiziramo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije