TEŠKE OPTUŽBE

Nijemci tvrde da su doživjeli horor u Hrvatskoj, žele tužiti splitsku bolnicu: 'Mama je satima ležala u vlastitom urinu'

Ozlijeđena strankinja u Hrvatskoj
Foto: Uwe Idler
1/5
08.08.2024.
u 15:53

Obitelj je navodno doživjela dramu u Hrvatskoj nakon što je majka teško ozlijeđena u padu. Prema izjavama njezina sina, prema 55-godišnjakinji su u bolnici postupali bez poštovanja, a značajnije ozljede nisu dokumentirane. No iz KBC-a Split ističu odgovaraju kako je "pacijentica je liječena u Kliničkom bolničkom centru Split od 25. do 29. srpnja 2024. te su za vrijeme hospitalizacije učinjeni svi potrebni dijagnostičko-terapijski postupci te joj je pruženo liječenje i sva potrebna zdravstvena njega prema pravilima struke".

Samo nekoliko sati nakon što je stigla na odmor u Omiš, 55-godišnja Njemica pala je s neograđenih vanjskih stepenica u apartmanu u kojem je odsjela i pri padu s visine od gotovo dva metra zadobila je teške ozljede. Hitnom je odvezena u bolnicu u Splitu, gdje je, kako kažu ona i njezin sin koji je bio na ljetovanju, prošla ne samo neprimjeren tretman već i ponižavanje.

Satima su je ostavili bez da joj pomognu ili uvedu kateter, iako ih je molila da mora mokriti, kasnije joj ipak stavili pelenu, ali je nisu promijenili, tako da je satima ležala u urinom natopljenim pelenama i krevetu, a kasnije je s gađenjem presvlačili, a nisu prijavili ni sve ozljede. Sada želi tužiti bolnicu. – Tjelesno se pomalo oporavljam, ali glava još nije u redu. Sav taj stres i ponižavanje, još ne mogu doći k sebi – kaže nam u telefonskom razgovoru Angelika Ziethlow.

Foto: Uwe Idler

Uwe Idler, Nijemac koji trenutno živi u Švicarskoj, stigao je s majkom, svojom 1,5 godišnjom kćeri i prijateljicom u apartman u Omišu 24. srpnja. – Odmah sam vidio da na stepenicama nema ograde ni rukohvata. Građevinac sam i jako dobro znam EU standarde. Takvo što je nedopustivo i opasno i nije mi jasno kako se uopće smije koristiti. Upozorio sam vlasnicu, pogotovo jer imam malo dijete. Rekla je da su naručili i ogradu, ali ona nije stigla – kazao je sin Uwe Idler.

Nakon što su obavili kupovinu i proveli neko vrijeme u zajedničkom prostoru, mama je krenula na spavanje, izašla iz apartmana i – budući da nije radilo ni svjetlo – pala u rupu od dva metra, između vanjskih stepenica. Pomogao je majci da izađe iz jarka, a žena je, kaže, bila u potpunom šoku. Vlasnici apartmana nazvali su hitnu pomoć i majka je prevezena u bolnicu u Splitu. No, kaže sin, tek tamo je počela prava muka. Do mame je došao u ponoć.

VEZANI ČLANCI:

– Kako je ležala i nije se smjela pomicati, satima nije mogla mokriti. Cijelo vrijeme je molila medicinsko osoblje da joj pomognu i nešto naprave. Tek nakon sat i pol neprekidnog moljenja, stavili su joj pelenu. No i kad je pelena bila natopljena urinom toliko da je i krevet bio mokar, nisu je promijenili. Sati i pol je ležala u urinu. Kad su medicinske sestre napokon mijenjale pelenu, to su činile uz neugodne i uvredljive komentare, poput "Fuj", pritom demonstrativno izražavajući gađenje. Pelene su u tih pet dana, koliko je bila tamo, mijenjali dva puta na dan. Ne samo da je takvo ponašanje medicinskog osoblja nehumano već i ponižavajuće – nastavlja sin. Usto, kaže, vidio je da je krevet na kojem je loš i da uz njega visi kabel bez izolacije.

U bolnici su mami dijagnosticirali i sanirali slomljeno rame i tamo je provela pet noći, a potom je transportirana u Njemačku prijevozom ADAC-a. No po dolasku u Njemačku, pokazalo se da Angelika ima i ozljede koje ili nisu dijagnosticirane ili nisu bile zabilježene. – Nisu spomenute razderotine i ogrebotine, kao ni slomljena zdjelica i fraktura kuka. Podaci koji su nedostajali bili su važni za transport – kaže. Štoviše, iako su im u splitskoj bolnici rekli da nije potrebna operacija, u Njemačkoj je rečeno da ipak treba operaciju. Sada njemačka obitelj, koja je dokumentirala tijek događaja, najavljuje tužbu

No iz KBC-a Split ističu odgovaraju kako je "pacijentica je liječena u Kliničkom bolničkom centru Split od 25. do 29. srpnja 2024. te su za vrijeme hospitalizacije učinjeni svi potrebni dijagnostičko-terapijski postupci te joj je pruženo liječenje i sva potrebna zdravstvena njega prema pravilima struke".  – Pacijentici želimo brz i uspješan oporavak. Žao nam je što pratnja pacijentice nije zadovoljna pruženom zdravstvenom uslugom – dodaju.

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Ozlijeđena strankinja u Hrvatskoj
1/16

Komentara 53

Avatar Ozujsko69
Ozujsko69
17:09 08.08.2024.

Ak je ovo Njemica i ja sam Brad Pitt

PR
pravednik2
17:02 08.08.2024.

Koliko para, toliko muzike...

Avatar Spalathos
Spalathos
16:20 08.08.2024.

Ja tim likovima jednostavno ne vjerujem. Prljava rabota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije