Nenamjeran propust

Nisu odjavili četiri mentora, pa moraju vratiti 65.858 kuna

'29.04.2013., Karlovac - Glazbena skola Karlovac. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
02.05.2013.
u 11:24

Po postojećem Pravilniku odgovornost za ovaj propust imaju nastavnici, koji trebaju pratiti svoj status, ali i škola koja ih pismeno treba odjaviti

Kako je moguće da Glazbena škola u Karlovcu novac za poboljšanje kvalitete nastave koristi za neka druga plaćanja? Da moraju obnavljati svoja mentorstva nisu znali neki profesori, a očito niti ravnateljica, koja se titulom prof. savjetnika, koja je odavno istekla, koristila i na nekim svjedodžbama učenika.

No, najveći je problem što nastali višak koji su dobili kao dodatak, sada mora vratiti škola, a ne i profesori. Pa, zar se tako može raditi? – pitaju se ogorčeni roditelji učenika Glazbene škole u Karlovcu, čije je pismo upućeno i ministru obrazovanja Željku Jovanoviću.

 Proveden nadzor

 U Uredu za odnose s javnošću Ministarstva znanost, obrazovanja i sporta potvrdili su nam da je provedenim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je pojedinim nastavnicima isteklo zvanje, odnosno da isto nije obnovljeno. Unatoč tome, isplaćivana im je plaća po uvećanim koeficijentima.

 – Što se tiče participacije roditelja i u koje se svrhe troši, nije u ovlasti nadzora prosvjetne inspekcije, nego osnivača školske ustanove.

 Nadzor je proveo i Sektor za financijske poslove MZOS-a koji je utvrdio da je škola za isplatu plaća po uvećanim koeficijentima nastavnicima nenamjenski isplatila iznos od 65.858,05 kuna. Taj će novac škola morati vratiti u državni proračun – rekli su u ministarstvu.

U karlovačkoj Glazbenoj školi objašnjavaju da su prije godinu dana uočili nenamjeran propust da nisu na vrijeme odjavili četiri mentora i smanjili im koeficijente.

 Složilo se Vijeće roditelja

 – Reagirali smo čim smo primjetili propust lani u svibnju i o svemu obavijestili mjerodavne. Riječ je o četvero djelatnika, od kojih je jedan već u mirovini, a ostali će uskoro. Po postojećem Pravilniku odgovornost za ovaj propust imaju nastavnici, koji trebaju pratiti svoj status, ali i škola koja ih pismeno treba odjaviti. Šteta je što MZOS dosad nije imao program za praćenje odjava. Sredstva je trebalo odmah vratiti.

No, kako djelatnici to nisu bili u mogućnosti, na sastanku u ministarstvu je dogovoreno da se iznos plati u obrocima. S time se složilo i Vijeće roditelja – objašnjava nastalu situaciju ravnateljica Glazbene škole u Karlovcu Ljiljana Ščedrov. Dodaje i da škola može sredstva namiriti od djelatnika, ali sudskim putem, o čemu odluku može donijeti Školski odbor. Međutim, pitanje je koliko bi to u konačnici koštalo i trajalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije