Igor Zidić o identitetu obitelji i naroda

Nitko još nije dao odgovor na demografsko, naše najvažnije pitanje

Igor Zidić
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/3
21.03.2014.
u 19:52

-Kada pratimo naše medije izgleda kao da je važno samo hoće li vladati SDP ili HDZ, a jedni i drugi polako zaboravljaju, neki više, a neki manje, da je središnje pitanje – Hrvatska - kazao je Zidić.

„Kultura i duhovni identitet obitelji i naroda“ bila je tema o kojoj je u Požegi u sklopu korizmene tribine Požeške biskupije govorio Igor Zidić, predsjednik Matice Hrvatske.

   U svom predavanju osvrnuo na problem ugroženog identiteta hrvatskog narodnog bića za koje je ustvrdio da neće imati budućnost ukoliko se ne bude vodila briga o identitetu kao trajnoj vrijednosti koju je potrebno čuvati i promicati. Spomenuo je da se pojam identiteta može promatrati s dva različita stajališta: identitet kao povijesno nasljeđe te identitet kao promjenjiva vrijednost koja se u svakoj generaciji oblikuje drugačije. Naglasio je da je hrvatski identitet između ostaloga uvelike vezan za Katoličku Crkvu koja je bila ustrajni promicatelj i čuvar hrvatskog jezika, napose u pisanim djelima.

-Osnovu hrvatskoga identiteta čine i višestoljetne borbe za opstanak kroz koju se i u povijesnom i modernom smislu stvarala Hrvatska i svijest o njoj. Ta borba maloga s velikim, vidljiva je u različitim povijesnim bitkama – kazao je Zidić istaknuvši i posebnu važnost majke u hrvatskom narodnom biću uvijek bila prepoznata kao osoba koja čuva i prenosi prave hrvatske vrijednosti, odnosno sabire hrvatski egzistencijalni moral, čuvajući predaju i vjeru. Progovorio je o krucijalnom problemu vezanom za identitet općenito, a što je posebno prisutno u Hrvatskoj.

-Kada pratimo naše medije izgleda kao da je važno samo hoće li vladati SDP ili HDZ, a jedni i drugi polako zaboravljaju, neki više, a neki manje, da je središnje pitanje – Hrvatska. Zato npr. nemamo odgovor na pitanje demografije. Što će s nama biti za 50 godina? Ni sada ne možemo dobro pokriti svoj teritorij, a kamoli za 50 godina jer svake godine 30.000 više umrlih nego rođenih – kazao je Zidić zaključivši kako bez odgovorne politike s obzirom ovo pitanje sama rasprava o identitetu postaje bespredmetna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije