MISIJA EUROPSKE UNIJE

Njemačka se pridružuje obrani na Crvenom moru: "Ova misija je neophodna"

FILE PHOTO: Container ship crosses the Gulf of Suez towards the Red Sea before entering the Suez Canal
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
1/4
16.02.2024.
u 16:23

Plovila SAD-a i Velike Britanije već su neko vrijeme na Crvenom moru i uzvraćaju napad Hutista.

Njemačka vlada odobrila je sudjelovanje njemačkih oružanih snaga u misiji Europske unije „Aspides“, kojoj je cilj zaštita pomorskog puta u Crvenom moru od napada hutista iz Jemena, priopćeno je u petak. „Trajna eskalacija nasilja i prijetnja životima posadama trgovačkih brodova čini vojnu misiju neophodnom“, rekao je zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Wolfgang Buechenr na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak u petak.

Njemačka fregata „Hessen“ je, s posadom od 240 članova, prije desetak dana već isplovila iz luke u Kielu kako bi se pridružila savezničkim snagama u moru ispred Jemena. Odluku njemačke vlade bi sljedećeg tjedna trebao potvrditi Bundestag, gdje vladine stranke raspolažu većinom. Sljedećeg tjedna bi i ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije trebali dati konačno zeleno svjetlo misiji.

Brodovi iz EU misije, za razliku od plovila SAD-a i Velike Britanije koji već sudjeluju u sklopu misije „Poseidon Archer“, neće sudjelovati u napadima na položaje paravojnih formacija hutista na kopnu, nego će brodove štititi od projektila. Fregata „Hessen“ je posebno opremljena za pratnju i zaštitu brodova.

GALERIJA: Napadi hutista na trgovačke brodove najviše štete Kini, ali Kina ih podržava

FILE PHOTO: Container ship crosses the Gulf of Suez towards the Red Sea before entering the Suez Canal
1/6

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije