FINANCIJSKA POMOĆ

Njemačka uvodi velike promjene: Evo tko će od listopada imati pravo na 1.000 eura od države

Novac
Foto: FREEPIK
1/3
29.09.2024.
u 22:41

Pomoć za početak studija u iznosu od 1.000 eura namijenjena je studentima prve godine mlađima od 25 godina koji su, zajedno s obitelji, primali socijalnu pomoć prije početka studija.

Za pojedine stanovnike Njemačke, listopad donosi značajne promjene, posebno za studente koji imaju pravo na dodatnih 1.000 eura od države. Studenti koji su u financijskoj potrebi dobit će još jedan razlog za zadovoljstvo jer će od zimskog semestra primati veću financijsku potporu. Takozvana "osnovna stopa potreba" povećava se za 5%, te sada iznosi 475 eura, dok se paušal za troškove stanovanja za studente koji ne žive kod kuće povećava na 380 eura.

Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF) povećalo je i maksimalni iznos financiranja s 934 eura na 992 eura. Također, studenti mlađi od 25 godina iz socijalno ugroženih obitelji mogu računati na dodatnih 1.000 eura kao pomoć za početak studija od listopada 2024. godine, piše Fenix Magazin. 

Pomoć za početak studija u iznosu od 1.000 eura namijenjena je studentima prve godine mlađima od 25 godina koji su, zajedno s obitelji, primali socijalnu pomoć prije početka studija. Da bi ostvarili pravo, kandidati moraju zadovoljiti nekoliko uvjeta, uključujući dostavu potvrde o upisu na sveučilište i dokaz o primanju socijalnih naknada poput naknade za stanovanje, dječjeg doplatka, građanske naknade, ili socijalne pomoći prije početka studija.

VEZANI ČLANCI: 

Prijave za ovu jednokratnu pomoć otvorene su od 2. rujna i mogu se podnijeti isključivo digitalno putem stranice “bafoeg-digital.de”. Za prijavu je potreban BundID, potvrda o upisu na fakultet i dokaz o primanju socijalne pomoći. Prema BMBF-u, zahtjev za pomoć mora se podnijeti najkasnije do kraja mjeseca koji slijedi nakon početka studija. Tako, studenti koji započinju studij 1. listopada imaju rok za prijavu do 30. studenog, prenose njemački mediji.

>>> FOTO Policijski psi i duge cijevi: Ovako sada izgleda prelazak njemačke granice

Novac
1/18
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
00:08 30.09.2024.

Kakve ovo veze ima s hrvatskim portalom i društvom uopće? Od kad je VL glasilo njemačke vlade i ministarstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije