IZMJENE ZAKONA

Njemačka želi uvesti veliku promjenu za radnike: Ukida se porez za jednu vrstu rada?

FILE PHOTO: A worker attaches a part to a Mercedes-Maybach car on a production line of "Factory 56" in Sindelfingen
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
1/2
21.10.2024.
u 16:03

Sama promjena još nije dovršena, no trenutno se radi na detaljima koji bi uskoro trebali biti predstavljeni

Vlada u Njemačkoj želi ukinuti porez na prekovremeni rad od 2025. godine, pišu njemački mediji o promjeni koja bi mogla imati utjecaja na milijune radnika u zemlji. Iako se on trenutno oporezuje svaki dodatni sat odrađen izvan redovnog radnog vremena, od Nove godine to bi se moglo ukinuti, pa će tako radnicima koji odrade više i sjedati veće plaće nego dosad.

Radilo se o porezu na plaću, kao i doprinosu za zdravstveno osiguranje. Sama promjena još nije dovršena, no trenutno se radi na detaljima koji bi uskoro trebali biti predstavljeni. Ipak, prenosi Fenix Magazin, navodi se kako bi se ova odredba trebala odnositi samo na one zaposlenike koji su zaposleni na puno radno vrijeme kako bi se spriječile sve eventualne zlouporabe. 

Inače, skoro 4,6 milijuna radnika u Njemačkoj lani je radilo prekovremeno, što je ukupno 12 posto od svih zaposlenih u toj zemlji. Uglavnom su ti zaposlenici radili oko 5 do 15 sati tjedno više. Međutim, IG Metall vjeruje kako je čak 700 milijuna neplaćenih prekovremenih sati diljem zemlje.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Ovo je mjesto na kojemu je nastradao šef Rebra: 'Na tim stepenicama su rupe, noga lako propadne'

FILE PHOTO: A worker attaches a part to a Mercedes-Maybach car on a production line of "Factory 56" in Sindelfingen
1/25

Komentara 1

Avatar anti azovac
anti azovac
16:10 21.10.2024.

Prekovremeni rad??Pa širom Nemačke firme propadaju . Tako da prouzvodnja i se svodi na minimum . Nezaposlenih sve više i i više . Radna snaga postaje sve jeftinijae sve jeftinija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije