SPORNE IZJAVE

Njemački novinar na ZDF-u: 'Hrvatski nacionalisti počinili su genocid tijekom rata u BiH'

Njemački novinar govorio o ratu u Bosni
Foto: Sandra Veljiković
1/3
21.02.2023.
u 13:35

Njemački novinar i satiričar u svojoj emisiji kritizirao je postupke hrvatske i srpske strane tijekom rata u Bosni. Njegove tvrdnje osporavaju i komentiraju pojedini njemački novinari i hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu te navode kako iza njih stoji nacionalistički bošnjački lobi

"Hrvatski nacionalisti su, isto kao i srpski, počinili genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a i dalje se bore za Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku'', riječi su njemačkog novinara i satiričara izrečene u njegovoj emisiji na tamošnjoj televiziji ZDF. Njegov program, Magazin Royale, bio je velikim dijelom posvećen liku i djelu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. No, tijekom emisije, bila ona i satirična, iznesene su netočne tvrdnje, od postotaka zastupljenosti pojedinih etničkih skupina, do tendencioznih tvrdnji o genocidu i teritorijalnim pretenzijama. Na taj dio su reagirali mnogi koji prate politiku u ovoj regiji, poput novinara Michaela Martensa, ali i iz hrvatskog veleposlanstva iz Berlina, kazavši kako iza tvrdnji stoje nacionalistički – očito bošnjački, iako se to izrijekom ne spominje – lobiji.

– Referirajući se na satiričnu emisiju, u kojoj su, između ostalog, iznesene tvrdnje da je Hrvatska odgovorna za genocid, najoštrije osuđujemo ove revizionističke optužbe i lažne vijesti. Čini se da su ove tvrdnje rezultat etnonacionalističkih lobističkih krugova usmjerene protiv visokog predstavnika i koje imaju cilj potkopati razumijevanje između tri konstitutivna naroda u BiH i sabotirati formiranje vlasti u zemlji – kažu iz veleposlanstva te ističu: – Unatoč satiri, takve su neistine neprihvatljive za Hrvatsku, državu članicu EU i NATO-a koja je potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i snažno zagovara europski i NATO put BiH upravo kako bi se oslabili ovakvi ekstremistički glasovi.

Stavljajući situaciju u BiH u kontekst za njemačku publiku, Böhmermann je objasnio kako su bonnske ovlasti, koje očito smatra prevelikima, visokog predstavnika pretvorile u superjunaka te prikazao akcijsku figuricu Schmidta, sličnu Supermanu ili nekome od Power Rangersa. Schmidt bi, kao visoki predstavnik, trebao očuvati mir i nadgledati zemlju na putu k demokraciji i vladavini prava – protiv nacionalistkinja i nacionalista koji bi, kao prije skoro 30 godina, željeli dijelove BiH učiniti dijelom svoje velike države. To nije lak zadatak, dodaje satiričar.

– U Bosni se već dugo kritizira Christian Schmidt, a njegova promjena izbornog zakona daje hrvatskim i srpskim nacionalistima nesrazmjeran utjecaj. Na dan održavanja posljednjih parlamentarnih izbora u BiH 2. listopada  2022. godine on je promijenio Izborni zakon, od čega su profitirali Čović i njegova stranka HDZ – kazao je i jasno poručio da su njegove ovlasti prevelike. To je retorika koja se čuje iz bošnjačkih krugova u BiH.

Navodi i Schmidtov potez iz 2015. godine, kada je, kao ministar poljoprivrede iz redova CSU-a, u EU glasao za uporabu glifosata, zanemarivši odluku njemačke vlade te njegov problematičan odnos prema nacističkom pilotu Werneru Möldersu, kada je 2007. prisustvovao odavanju počasti ovom pilotu u bavarskom Mittenwaldu te zaključuje kako je Schmidt "franački budalasti propovjednik koji nas sramoti u BiH." 

>> VIDEO: Otkriveno čime je Biden ušao u ratnu zone: Izbor prijevoznog sredstva mnoge je iznenadio

Komentara 131

ST
stefj
13:51 21.02.2023.

Nijemcima ne bi škodilo malo samokritike i satire prema sebi i svojoj novoj, zelenoj religiji, te prema političarima koji su očito bili izlobirani od strane Putina. Skoro kompletna energetska kriza je uvjetovana time, a ne invazijom na Ukrajinu... Dobar pokazatelj je taj da izvan Europe nema energetske krize... No očito je da se to ne smije niti spominjati, a kamoli zbijati šale na taj račun. Valjda je preozbiljno i preskupo.

ST
Startrack
14:33 21.02.2023.

Vise je Hrvata ubijeno i protjerano od strane Muslimana nego obrnuto. Toje sve sto treba odgovorit ovdje.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
13:53 21.02.2023.

Naša katastrofalna diplomacija ili bolje rečeno nediplomacija je dovela do toga da muslimanski i srbijanski lobi podmeću lažne teze o tobožnjem genocidu. HVO je bila JEDINA multietnička vojna formacija za vrijeme rata u BiH. Pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije