kalendar za 2025. godinu

Nova nastavna godina trebala bi početi 2. rujna i trajala bi do 18. lipnja

Šibenik: Zbog snijega i leda jutarnja smjena škola nema nastave
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
22.03.2024.
u 11:57

Primjedbe na ovaj prijedlog uglavnom se referiraju na predloženi prvi i posljednji dan nastavne godine

Drugog dana rujna 2024. trebala bi započeti nova nastavna godina – tako je, naime, predviđeno u Odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola koja je trenutačno u javnom savjetovanju. U 175 nastavnih dana koliko je za učenike predviđena nastava, školska bi godina za sve učenike osnovnih i srednjih škola trebala završiti 18. lipnja 2025. godine, dok će za maturante te generacije nastavna godina biti završena 23. svibnja 2025.

Četiri odmora

– Ako škola ne ostvari propisani nastavni plan i program/kurikulum, nastavna godina može se produljiti odlukom upravnog tijela županije nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Gradskog ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva i nakon 18. lipnja 2025., odnosno nakon 23. svibnja 2025., za završne razrede srednje škole – poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

I u sljedećoj školskoj godini za učenike su planirana četiri odmora – jesenski, zimski odmor ponovno u dva dijela i proljetni odmor. Tako bi jesenski odmor počeo 31. listopada 2024. i potrajao do 4. studenoga 2024. Na prvi dio zimskog odmora učenici bi išli od 23. prosinca do 7. siječnja, dok bi drugi dio zimskog odmora bio rezerviran za 24. veljače 2025., a učenici bi se na nastavu vratili 3. ožujka 2025. godine. Proljetni odmor predviđen je od 17. do 28. travnja 2025. kada se učenici vraćaju na nastavu.

– Iznimno, učenici u strukovnim programima/kurikulumima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi i/ili koji imaju stručnu praksu, mogu imati i drukčiji raspored odmora, s tim da im ukupni odmor tijekom školske godine ne može biti kraći od 45 radnih dana sukladno Zakonu o strukovnom obrazovanju – pojašnjavaju u Ministarstvu obrazovanja.

POVEZANI ČLANCI:

Ljetni odmor počeo bi 19. lipnja 2025., osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi, kao i za učenike koji u to vrijeme imaju stručnu praksu, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Čak 79 primjedbi

Do sada je na javnu raspravu pristiglo 79 primjedbi koje se uglavnom referiraju na predloženi prvi i posljednji dan nastavne godine. Naime, među komentarima najviše zamjerki odnosi se na činjenicu da su i prvog i zadnjeg dana nove nastavne godine temperature visoke, a da većina škola nije opremljena klima-uređajima niti ima uvjete za održavanje nastave po visokim temperaturama, pa u tom slučaju u komentarima u javnoj raspravi predlaže se kasniji početak i raniji završetak nastavne godine, pri čemu neki predlažu i da se ukine drugi dio zimskih praznika.

– Smatram da bi nastavna godina 2024./2025. trebala trajati do 13. lipnja 2025. Naime, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisuje da nastavna godina u pravilu traje najmanje 175 dana, odnosno 160 dana za završne razrede. Do 13. lipnja 2025. ima točno 180 radnih dana, što zadovoljava zakonski minimum. Također, do 13. lipnja 2025. imali bismo 36 nastavnih ponedjeljaka, 37 utoraka, 37 srijeda, 35 četvrtaka i 35 petaka. Po trenutačnom prijedlogu odluke imali bismo samo više ponedjeljaka, utoraka i srijeda, kojih ionako imamo i više nego dovoljno. Gotovo svi kurikulumi i nastavni planovi i programi razrađeni su na 35 nastavnih tjedana i nema nikakve potrebe za produljivanjem nastavne godine, posebice u ljetnim mjesecima – samo je jedan od komentara u javnoj raspravi.

– Iznimno, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih ovom Odlukom, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i nadležnoga upravnog tijela – poručuju iz Ministarstva obrazovanja. Po završetku javne rasprave bit će poznato točno jesu li komentari na kasniji početak i raniji završetak nastavne godine uvaženi.

>> FOTO Nepoznati Milanović: Baka ga je potajno krstila, tukao se u kvartu, a do faksa ga je pratio nadimak

Šibenik: Zbog snijega i leda jutarnja smjena škola nema nastave
1/36

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije