UPOZORENJE IZ BRUXELLESA

Nova packa Mađarima: EU im prijeti kaznama zbog trika s viznim režimom za Ruse

Hungary's Prime Minister Orban visits Russia
Foto: Valeriy Sharifulin/REUTERS
1/6
02.08.2024.
u 07:50

"Danas tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova shema olakšanog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo djelovati", objavila je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson

Visoka predstavnica Europske unije za unutarnje poslove upozorila je u četvrtak Mađarsku da njezina odluka o ublažavanju viznih ograničenja za Ruse i Bjeloruse predstavlja potencijalnu sigurnosnu prijetnju i rekla da će poduzeti mjere ako se njezina zabrinutost ne riješi. Mađarska je prošlog mjeseca proširila useljenički program "nacionalne iskaznice" kako bi, između ostalih, uključila Ruse i Bjeloruse. Nositelju takve iskaznice dopušteno je raditi u Mađarskoj bez sigurnosne provjere i može dovesti svoju obitelj u zemlju.

Taj je potez izazvao zabrinutost među dužnosnicima EU-a, koji su rekli da bi Rusija i njezin saveznik Bjelorusija mogle iskoristiti shemu za slanje sabotera i špijuna u schengensku zonu EU-a bez granica, dok Unija pokušava izolirati Moskvu zbog rata u Ukrajini. "Rusija je sigurnosna prijetnja. Trebamo više, a ne manje opreza", rekla je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson u objavi na platformi X u četvrtak navečer.

"Danas u pismu tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova shema olakšanog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo djelovati." Incident odražava šire napetosti između čelnika EU-a i vlade mađarskog premijera Viktora Orbana oko ruskog rata u Ukrajini. Orban održava bliske veze s Moskvom i posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina prošlog mjeseca u sklopu tzv. "mirovne misije", poduzete bez potpore EU, nekoliko dana nakon preuzimanja rotirajućeg predsjedanja blokom.

Johansson je u svom pismu zatražila od Mađarske da do 19. kolovoza odgovori na pitanja o viznoj shemi, "s obzirom na potencijalnu prijetnju tih jednostranih mjera šengenskom području". Rekla je da će biti "odgovarajućih posljedica" ako su se tim potezom prekršili zakon EU-a ili ugrozilo funkcioniranje šengenske zone. Johansson nije precizirala što bi mogla poduzeti.

No Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, može pokrenuti pravni postupak protiv zemlje članice ako smatra da je zakon EU-a prekršen. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u utorak da građanima Rusije i Bjelorusije i dalje treba viza za ulazak u Mađarsku, a time i u šengenski prostor. Rekao je da će dozvole boravka za ruske i bjeloruske državljane morati odobriti nadležna tijela.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

Hungary's Prime Minister Orban visits Russia
1/29

 

Ključne riječi

Komentara 20

TA
tatoo
08:30 02.08.2024.

Ne želimo više slušati prijetnje ruskom vazalu orbanu, nego suspenziju prava Mađarske jer minira odluke 90% drugih članica EU!!! Drugi korak mora biti ukidanje jednoglasnosti i uvođenje većinskog odlučivanja, npr. s 3/4 glasova svih članica!

Avatar Jim West
Jim West
09:06 02.08.2024.

Ako Orban želi puštati Ruse u Mađarsku, kao i Kineze da mu vode sveučilište, ima apsolutno pravo na to. Čovjek je uzeo golemi kredit od Kineza. Samo mu treba nabiti kontrole na granicu i nek mu oni financiraju projekte.

GU
Gusar93
11:23 02.08.2024.

Orban koristi činjenicu da nitko ne voli Ruse da sakrije katastrofalne ekonomske mađaeske rezultate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije