Nova provokacija: Sjeverna Koreja ispalila pet raketa

rakete
AFP
12.10.2009.
u 17:32

Projektili su bili dometa 120 kilometara, dovoljno da izazovu oštru reakciju Zapada, osobito američke državne tajnice Hillary Clinton koja je naglasila kako međunarodna zajednica više neće tolerirati razvoj sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Nova sjevernokorejska predstava s projektilima odigrala se danas. Nakon što je ujutro ispalila dva projektila kratkog dometa, Sjeverna Koreja i poslijepodne je nastavila testiranje svog naoružanja ispalivši još tri rakete s pokretnih lansirnih rampi smještenih na Istočnim obalama zemlje. 

Projektili su bili dometa 120 kilometara, dovoljno da izazovu oštru reakciju Zapada, osobito američke državne tajnice Hillary Clinton koja je naglasila kako međunarodna zajednica više neće tolerirati razvoj sjevernokorejskoga nuklearnog programa. Bez obzira na taj stav, Hillary smatra da je sa Sjevernom Korejom potrebno nastaviti pregovore.

Moguća nova testiranja

Zbog ispaljivanja raketa zabranjen je promet brodovima u blizini Istočne i Zapadne obale. S obzirom na to da zabrana traje od 10. do 20. listopada, to bi mogao biti jasan znak da je Sjeverna Koreja spremna na nova testiranja.

Današnja testiranja obavljena su nakon tromjesečne stanke. Podsjetimo, režim u Pjongjangu u srpnju testirao je sedam balističkih raketa velikog dometa. Iako je proteklih mjeseci Sjeverna Koreja izražavala spremnost na pregovore s Južnom Korejom i SAD-om, čini se da načelna spremnost nije bila dovoljna da bi se testiranja raketa zaustavila.

Južnokorejska vlada poduzela je neke političke mjere za "zatopljavanje" odnosa sa Sjevernom Korejom, ali i dalje bespogovorno inzistira na razoružanju svoga sjevernog susjeda.

Ključne riječi

Komentara 21

MM
Mladen Miletić
18:35 12.10.2009.

užnokorejska vlada poduzela je neke političke mjere za zatopljavanje odnosa sa Sjeverom, ali i dalje bespogovorno inzistira na razoružanju svog sjevernog susjeda. Dok sama super naoružana do zuba o takovom postupku ne razmišlja ni u ludilu ! Neki pucaju kokajuu po cijelom svjetu ( proizvode demokraciju ) A neki nesmiju pucati niti u vodu gdje ne strada nitko i ne postaje nasilno demokrada...

OB
-obrisani-
09:52 13.10.2009.

Treba imati na umu, da izmedju Koreja vlada samo primirje - rat jos nije formalno zavrsen! Molio bi i one veleumne komentatore, koji brane tu parodiju od drzave, Sjevernu Koreju, da zapamte, ako nije pretesko za njihov reptilski mozak, da je Sjeverna Koreja napala Juznu ( 1950, s 1 miljun vojnika), a ne obratno ...

GU
Guderian
18:07 12.10.2009.

Halo gospodo zašto malo ne izvjestite o amerićanskom ispaljivanju?Sorry izvjestili ste da su gađali mjesec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije