ZELENA I DIGITALNA TRANZICIJA

Novi europski program za inovacije – za ubrzavanje razvoja i uvođenja inovacija u cijeloj Europi

Europski parlament
24.08.2022.
u 12:50

Komentar Mariye Gabriel, povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

Inovacije su neophodne za bolje snalaženje u usporednoj zelenoj i digitalnoj tranziciji te za osiguravanje otvorene strateške autonomije EU-a. Novim europskim programom za inovacije1, koji je Komisija donijela u srpnju, namjeravamo iskoristiti europski potencijal za inovacije i učvrstiti vodeći položaj Europe u tom području na globalnoj razini. Cilj nam je da Europa postane mjesto na kojem se inovacijama okrenutima prema budućnosti stvaraju revolucionarna rješenja.

Taj je program rezultat bliske suradnje s našim dionicima, inovatorima, koji su spremni i sposobni predvoditi novi val inovacija: deep tech inovacije. Oni poručuju ostatku svijeta da Europa ima konkurentsku prednost koja će joj omogućiti da postane globalna sila u području deep tech inovacija i poduzeća te da novoj generaciji istraživača, osnivača poduzeća i inovatora bude mjesto za stvaranje i rast.

U novom europskom programu za inovacije naglašava se naša odlučnost da uz pomoć deep tech inovacija nastojimo pronaći rješenja za aktualne društvene i gospodarske probleme. Program će doprinijeti gospodarstvu, poslovanju i društvu jer je cilj deep tech poduzeća pronaći konkretne odgovore na najsloženija pitanja.

U uspješnim deep tech poduzećima na pronalaženju rješenja surađuju različiti talenti (uključujući znanstvenike, inženjere i poduzetnike). Ta su poduzeća u središtu složenog inovacijskog ekosustava koji uključuje vlade, akademske institucije, fondove poduzetničkog kapitala i velika poduzeća. Tim poduzeća BioNTech i Pfizer 2020. je za manje od godinu dana uspio do tržišta dovesti prvo cjepivo protiv bolesti COVID-19, što pokazuje moć tog ekosustava. Međutim, tom nevjerojatno brzom i važnom uspjehu pridonio je i rad niza drugih poduzeća u istom ekosustavu.

Usmjerenost tih poduzeća na duboke, temeljne probleme vidljiva je iz toga što 97 % deep tech poduzeća pridonosi ostvarivanju barem jednog od UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Zato se takve inovacije nazivaju „dubokima”. Njihovi su rezultati obično fizički proizvodi, a ne softver. Konkretnije, 83 % novoosnovanih deep tech poduzeća radi na razvoju fizičkih proizvoda. Ona transformiraju inovacijsku jednadžbu iz bitova u bitove i atome te daju fizičku dimenziju podacima i računalnoj snazi. 

Inicijativa novog europskog programa za inovacije predstavlja značajan napredak u inovacijskom ekosustavu Europe. Taj plan EU-u omogućuje odlučno djelovanje s pet vodećih inicijativa za konkretne nove mjere.

Prva vodeća inicijativa usmjerena je na privlačenje privatnih institucionalnih ulagača. Cilj je izgraditi i razviti financijska tržišta i tržišta kapitala proširenjem europske mjere za rast utemeljen na rizičnom kapitalu (ESCALAR), predlaganjem akta o uvrštenjima i provedbom posebnih mjera za potporu ulagačicama.

Druga vodeća inicijativa usmjerena je na potporu deep tech inovacijama u obliku prostora za eksperimentiranje i javne nabave. Prostori za eksperimentiranje na sveučilištima mogu se upotrebljavati u suradnji s novoosnovanim deep tech poduzećima. Uz pomoć okvira predloženih za regulatorna izolirana okruženja EU će lakše pratiti razvoj tehnologije, pa tako i evaluirati i stavljati na tržište revolucionarna rješenja deep tech inovacija.

Trećom vodećom inicijativom namjeravaju se ubrzati i ojačati inovacijski procesi u istinskom paneuropskom inovacijskom ekosustavu na razini EU-a, kao i smanjiti razlike u uspješnosti inovacija. U njezinom okviru uspostavit će se i povezati regionalne inovacijske doline u do 100 regija, uspostaviti platforma „Innospace” kao jedinstvena kontaktna točka za sve dionike europskog inovacijskog ekosustava, udvostručiti broj dolina vodika u Europskoj uniji te pokrenuti mjera „ScaleUp 100”, iz koje će 100 najperspektivnijih novoosnovanih deep tech poduzeća primati potporu kako bi postala „jednorozi” (inovativna poduzeća procijenjene vrijednosti veće od 1 milijarde eura).

Četvrta vodeća inicijativa osigurava razvoj i kretanje ključnih talenata za deep tech unutar EU-a i privlačenje tih talenata u EU. U okviru te inicijative stvorit će se baza od 1 000 000 stručnjaka u području visoke tehnologije specijaliziranih za nove materijale i sirovine, baterije, sintetičku biologiju, svemir i kvantne tehnologije. Osim toga, podupirat će se žensko poduzetništvo i privlačiti talenti iz cijelog svijeta uz pomoć inovativnog alata za povezivanje poduzeća i traženih talenata. Novi mehanizmi kao što je Europska mreža inovativnih visokih učilišta, nedavno predstavljena na sastanku na vrhu o obrazovanju, upotrebljavat će se za povezivanje obrazovanja i inovacija.

Peta i posljednja vodeća inicijativa usmjerena je na proizvodnju i upotrebu sveobuhvatnih, usporedivih skupova podataka i uspostavu zajedničkog repozitorija podataka, što može doprinijeti politikama na razini cijelog EU-a. Prvi će koraci te inicijative biti razvoj europskih definicija za start-up poduzeća, rastuća (scale-up) poduzeća i deep tech inovacije.

Nastoji se postići bliska suradnja Komisije i država članica kako bi europske inovacije preuzele vodeću ulogu u pronalaženju rješenja za aktualne i buduće probleme. Ovaj je program poziv na djelovanje i odlučni smo u tome da ga provedemo u djelo.

Potičemo države članice i regije da dopune naše prijedloge i surađuju s Komisijom i dionicima kako bi se mobilizirala ulaganja, osigurali povoljni okvirni uvjeti i provele potrebne reforme. Pozivamo i sveučilišta, koja imaju važno mjesto u istraživanju i inovacijama, da se aktivno uključe u provedbu navedenih mjera, posebno promicanjem horizontalnih i poduzetničkih vještina.

Mi ćemo nastaviti poticati inovatore, poduzetnike i građane da se uključe u rasprave, promicati ideje i odgovarati na društvene zahtjeve. Ključno je da svaka europska regija iskoristi potencijal deep tech inovacija.

Samo zajedno možemo ostvariti cilj novog europskog programa za inovacije – uspostavu istinski paneuropskog inovacijskog ekosustava u kojem nitko nije zapostavljen uz pomoć jedinstvenih europskih talenata, intelektualne imovine i industrijskih kapaciteta.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Vrsalj
Vrsalj
13:05 24.08.2022.

Agenda 2020 -2030 je očita samo zašto ste forsirali rat i lažnu pandemiju

Avatar Cantor
Cantor
13:32 24.08.2022.

Još jedno potemkinovo selo sa snažnim ideološkim nabojem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije