UGROŽENA OPSKRBA?

Novi problemi za Europu: Ukrajina zatvara jednu od dvije ključne točke za tranzit plina

FILE PHOTO: Employee walks at gas field in Lyvenske
Foto: Konstantin Chernichkin/REUTERS
1/2
10.05.2022.
u 18:38

Riječ je o ulaznoj točki Sohranivka, jednoj od dvije ključne točke za opskrbu Europe plinom, a Ukrajinci će ruski plin prestati prihvaćati jer 'okupacijske snage ometaju operacije'

Ukrajinski operater sustava za prijenos plina (GTSOU) objavio je da od srijede ujutro prestaje s prihvatom ruskog plina kroz jedan od dva ključna ulaza u ukrajinski sustav, piše Bloomberg. 

Riječ je o ulaznoj točki Sohranivka, jednoj od dvije ključne točke za opskrbu Europe plinom, a Ukrajinci će ruski plin prestati prihvaćati jer 'okupacijske snage ometaju operacije'. Potez je to koji može smanjiti opskrbu plinom u Europi. 

Još uvijek je moguće da se plin preusmjeri preko druge ključne ulazne točke, što će omogućiti ispunjavanje europskih ugovora, iako je nejasno tko je odgovoran za donošenje te odluke.

Ukrajina je već upozorila Rusiju da bi akcije njezinih vojnika i okupatora u regiji Luhansk mogle na kraju poremetiti isporuku oko trećine plina koji transportiraju u Europu. Kažu da su akcije ruskih snaga ugrozile sigurnost ukrajinskog transportnog sustava, zbog čega su bili prisiljeni donijeti odluku o prestanku operacija kroz ulaznu točku Sohranivka.

- Naša tvrtka je više puta upozorila Gazprom o prijetnji koju ruske trupe predstavljaju za tranzit plina te smo zatražili da se prestane s ometanjem rada ključnih postrojenja. No, naše se apele ignoriralo - poručuje ukrajinski operater sustava za prijenos plina.

Inače, Sokhranivka i Sudža dvije su ključne ulazne točke na granici između Rusije i Ukrajine koje primaju plin iz Gazproma za tranzit u Europu. Od utorka je 27 posto tokova prošlo kroz Sokhranivku, a ostatak je prošao kroz Sudžu.

Ključne riječi

Komentara 6

XA
xaron
21:33 10.05.2022.

Kad Ukrajinci ,iz istog razloga , zatvore Sudžu, Njemci če otvoriti North Strem 2 kako bi obezbjedili dovoljno plina za industriju i stanovnike. Dobar plan, samo neznam ko ga je smislio.

SM
Sivi_medvjed
18:54 10.05.2022.

Sad ce bit plin dvi tisuce eura tisucu kubni metar strava. Rusi pune kasu.

SO
SOKOsr
22:23 10.05.2022.

E sada su hoholi pokazali svoju pamet! Nek ostanu Nemci bez plina jedan dan, videće Boga svojega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije