Virovitički Gradski

Novim su aktivnostima vratili zanimanje mlađih generacija

\'podravina i bilogora, virovitica, arhivska fotografija ilustracija uz tekst o modernom muzeju - uz izlozbe, muzej godisnje organizira i brojne radionice snimila: marija lovrenc\'
Marija Lovrenc/VLM
11.01.2011.
u 16:09

Krajem siječnja nastupit će Jinxi, u lipnju će biti postavljena izložba Zoltana Novaka, predstavit će se mladi virtuozi, a spremaju se i nove radionice

Dok se mnogi muzeji pripremaju za poznatu Noć muzeja, manifestaciju koja se tradicionalno održava u siječnju, virovitička ustanova kulture već je usmjerena – na ljeto.

Program za siječanj osmislili su prije nekoliko mjeseci, kao i sadržaje s kojima i ove godine nastoje privući znatiželjnike i ljubitelje povijesti i kulture. Krajem siječnja publiku će zabavljati Jinxi, a među većim projektima planirana je i izložba Zoltana Novaka, koja bi trebala biti postavljena u lipnju.

Poznata imena

Aktivnosti tijekom cijele godine, sadržaj za sve generacije i poznata umjetnička imena uspjeli su u posljednje dvije godine muzej pretvoriti, kaže ravnateljica Mihaela Kulej, u mjesto susreta, a ne samo podsjećanja na prošlost.

Lani je kroz muzej prošlo oko devet tisuća posjetitelja. Imali su prilike vidjeti Kožarićeve i Murtićeve radove, djela E. Schubert i I. Kavurić-Kurtović, slušati Zorana Predina i Gypsy Swing Band, Zorana Rundeka... Samo nekoliko godina ranije, broj posjetitelja bio je tri puta manji. Tajna? Povezati moderno i tradiciju i postati trajni.

– Cilj nam je privući mlađe generacije, kojima je okrenuta većina naših aktivnosti nevezanih uz izložbe. Znamo da kao muzej ne možemo očekivati masovnost, ali mladi traže ovakav sadržaj. Naš je zadatak otkriti način na koji to možemo zanimljivo prezentirati – objašnjava ravnateljica.

Kako bi stalni postav svojih zbirki, u kojima se nalazi oko osam tisuća izložaka, a koji prolaze veliku reviziju, približio posjetiteljima, muzej je uveo i radionice za školarce na kojima slikaju predmete stare tisuće godina, izrađuju replike, otkrivaju tajne povijesti.

U muzeju se godišnje prošeću i starinski manekeni – u okviru revije narodnih nošnji, predstavljaju se umjetnička društva kroz folklor, a muzej je domaćinom i koncerata mladih virtuoza. – Otvorili smo svoja vrata s ciljem da nas publika prepozna kao čuvare povijesti i nasljeđa, ali i otkrije u toj baštini smjernice za budućnost – smatra M. Kulej.

Nove tehnologije

Financijska potpora pomogla bi muzeju u transformaciji za nove sadržaje. Treba mu interaktivna oprema ili multimedijalna dvorana koja bi omogućila kvalitetniju prezentaciju programa. U budućnosti planiraju puštati i umjetničke filmove europske kinematografije, a dok se novac ne namakne, prepuštaju se idejama koje nailaze na pohvale.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije