Proslava u Poljskoj

Obama: Nećemo prihvatiti okupaciju Krima

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.06.2014.
u 16:22

– Kao saveznici imamo obvezu braniti Poljsku, istaknuo je Obama i dodao da najjača vojna sila neće ostaviti na cjedilu ni Poljsku ni baltičke zemlje

Glavna svečanost obilježavanja 25. godina od prvih demokratskih izbora u Poljskoj nakon pada komunizma održana je danas u Varšavi. U proslavi poljske obljetnice sudjelovalo je pedeset stranih delegacija, a hrvatsku je predvodio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Glavna točka svečanosti bio je govor američkog predsjednika Baracka Obame na trgu pred Kraljevskom palačom, gdje se okupilo nekoliko tisuća Poljaka. S govornice koja je bila smještena iza pancirnog stakla narodu se prvi obratio domaćin, predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski.

U prvim riječima zahvalio je bivšem vođi pokreta Solidarnost Lechu Walesi za zasluge u borbi za neovisnu i demokratsku Poljsku, a isto je učinio i američki predsjednik Obama. Poljski šef države istaknuo je da su za 25 godina demokracije najzaslužniji papa Ivan Pavao II., Lech Walesa i poljski narod kojem je zahvalio za "prihvaćanje teških reformi“ koje su, prema većini promatrača i analitičara doveli Poljsku u poziciju gospodarskog i političkog lidera u srednjoistočnoj Europi. Moto su poljske obljetnice sloboda i solidarnost, tako je i poljski predsjednik poručio kako je danas potrebna solidarnost s Ukrajinom.

Američki gost u Varšavi zahvalio je Poljacima za hrabrost i „željeznu volju“ u borbi protiv komunizma u Europi i svoju neovisnost. Obama nije zaboravio istaknuti ni gospodarske uspjehe koje je nazvao čudom u vrijeme recesije i krize te se dotaknuo situacije u susjednoj Ukrajini.

– Kao saveznici imamo obvezu braniti Poljsku, istaknuo je Obama i dodao da najjača vojna sila neće ostaviti na cjedilu ni Poljsku ni baltičke zemlje.

– Stojimo rame uz rame s Ukrajinom, poručio je šef SAD-a i dodao kako neće biti „prihvaćena ruska okupacija Krima.“ Na svečanostima obilježavanja 25. godina demokratskih promjena u Poljskoj bio je i novoizabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko koji je nakon govora prišao i zahvalio Obami za podršku. Sastanak s predsjednicima Obamom i Komorowskim bio je prvi državnički susret novoizabranog predsjednika Ukrajine.

>> Ako Putin ne nagovori separatiste ne predaju, snosit će posljedice

Komentara 12

Ivan Štorga
16:43 04.06.2014.

Kako ste prihvatili okupaciju Granade?!

AA
aabbcc
21:30 04.06.2014.

Obama: Nećemo prihvatiti okupaciju Krima____Tu se slaze sa Putinom, jer ni on ne bi prihvatio nikakvu okupaciju Krima.

Avatar tajar
tajar
17:11 04.06.2014.

Zar je Obama zaboravio na ručak s Josipovićem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije