Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNI DANI OD JUTRA DO SUTRA

Nakon života u Švicarskoj obitelj liječnika uživa u Splitu: 'Za mene su to veliki nedostaci tamo'

Foto: Screenshot HRT
25.01.2024.
u 10:11

Mlada švicarska obitelj liječnika s dvoje djece nedavno se preselila u Split, Hrvatsku, tražeći ravnotežu između profesionalnog i privatnog života. Ova četveročlana obitelj istražuje hrvatski jezik i kulturu te dijeli svoje dojmove o životu i radu u novoj zemlji.

Dok primjećujemo masovno iseljavanje mladih liječnika iz Hrvatske, istodobno bilježimo i suprotnu stranu medalje. Nedavno je u Split stigla mlada, četveročlana švicarska obitelj liječnika. Oni su odlučili podijeliti svoje dojmove o životu s dvoje djece u Hrvatskoj i radu u našoj zemlji.

Na preseljenje u Hrvatsku odlučili su se radi ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Imaju dvije kćeri, od tri i šest godina. Suprug i otac je podrijetlom iz Švicarske, dok je supruga porijeklom iz Hercegovine. Neki od motiva za preseljenje bili su i želja za učenjem hrvatskog jezika, ali i hrvatske kulture. 

"Ovo je sve inicijativa moga muža. Želio je upoznati hrvatski jezik, hrvatsku kulturu, kako on tako i naše dvije djevojčice. Ovaj korak u Hrvatsku sasvim je privatna, obiteljska motivacija, a ne poslovna", rekla je Barbara Degen, članica palijativnog tima Splitsko-dalmatinske županije za Magazin HRT

POVEZANI ČLANCI:

Barbara je specijalistica interne medicine, a bavi se palijativnom skrbi. Inspiraciju za tu branšu pronašla je dok se brinula za baku. Nadalje, kaže kako je i u Švicarskoj jako lijepo raditi, ali nedostaje joj vrijeme za obitelj i uz sav posao ne može postići ono što bi htjela, dok u Hrvatskoj ima vremena za svoje dvije djevojčice.

"Ne mogu pronaći balans da radim, idem na posao, ostvarim se kao liječnica i opet imam dovoljno vremena da budem majka, da budem supruga, što tamo ja u svom poslu nisam mogla postići", rekla je.

Ističe kako u Švicarskoj treba investirati jako mnogo vremena u karijeru, što uz obiteljski život nije lako napraviti. "To je za mene bio tamo veliki nedostatak. Naime, radni dani su od jutra do sutra", požalila se. 

POVEZANI ČLANCI:

Njezin suprug, Christian još uvijek ne smije raditi u Hrvatskoj unatoč tome što nedostaje specijalista. Kao specijalist intenzivne medicine mora poznavati hrvatski jezik, barem na B2 razini kako bi se mogao zaposliti u svojoj struci. "Christian bi želio raditi, međutim birokracija je takva u Hrvatskoj da sve dok ne bude zadovoljavajuće znao hrvatski jezik – to je nekakav nivo B2, on ovdje ne može raditi", dodaje Barbara.

Istaknula je kako im je za sada najveći izazov pronaći stan za dugoročni najam u Splitu, no unatoč svim preprekama uživaju u životu u Hrvatskoj i kažu kako se ni na što ne mogu požaliti. 

VIDEO Herojska reakcija filipinskog vozača: Spasio djecu iz gorućeg autobusa kod Velike Gorice

Komentara 9

FR
FraneTente1861
11:12 25.01.2024.

Dobar primjer.Ona Hercegovka i bracni par visoko skolovani.Treba vise ovakvih a ne mladi muskarci iz Nepala i Muslimani!

MI
mikimouse12
13:17 25.01.2024.

jos sam si mislil kak svicarci, a ono bosanka i njen decec.

LL
lijepa_li si
12:48 25.01.2024.

da upravu imamo, čovjek bi drugi dan dobio sve licence, potvrde ili već što treba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije