Otkriće

Objavljen dokaz da je Izrael još 1975. imao nuklearno oružje

shimon peres
AFP
24.05.2010.
u 08:46

Odmah nakon objave tajnog zapisnika, u Izraelu je uhićen prvi zviždač o nuklearnom arsenalu, iako je još 2004. odslužio kaznu

Nuklearni arsenal Izraela, za koji se procjenjuje da ga čini 400 bojevih glava, desetljećima je bio javna tajna, a netom objavljena knjiga Sashe Polakowa konačno to i dokazuje. Guardian citira dokument iz 1975. o razgovorima tadašnjeg južnoafričkog ministra obrane Petera Bothe i Shimona Peresa, izraelskog mu kolege, a danas predsjednika Izraela. Znalo se da je rasistički režim Južnoafričke Republike (JAR) htio nabaviti nuklearno oružje jer su ga zanimali projektili “Jericho”, sposobni nositi i nuklearne glave. Projekt Jericho naknadno je preimenovan u Chalet i tu se dolazi do sastanka Bothe i Peresa u Švicarskoj.

Zapisnik razgovora, donedavno označen kao “strogo povjerljiv”, kaže da je Peres Bothi poručio da su bojeve glave za sustav Chalet “dostupne u tri veličine”, što je značilo konvencionalno, kemijsko i nuklearno oružje. Kako je JAR 1975. sam proizvodio konvencionalno i kemijsko oružje, bilo je jasno da je riječ o nuklearnom. Izrael se svim silama trudio spriječiti skidanje oznake povjerljivosti s dokumenta, no sadašnja demokratska vlast JAR-a nije imala sluha. Izraelu je posebno neugodno to što je otkriće izišlo nakon nuklearnog samita u New Yorku i usred nuklearne krize s Iranom.

Zanimljivo je da je odmah po objavi knjige u Izraelu uhićen Mordechai Vanunu, nuklearni tehničar koji je 1986. Sunday Timesu dostavio fotografije nuklearnih postrojenja Izraela, tada šeste svjetske nuklearne sile. Uskoro ga je Mossad uhitio u Rimu i sproveo na suđenje u Izraelu. Iz zatvora je pušten 2004., a sada je opet strpan u zatvor na tri mjeseca. AP, Haaretz u Spiegel navode službeno objašnjenje po kojem je najslavniji izraelski zviždač u prosincu prekršio uvjetno puštanje na slobodu, sastavši se sa stranim državljaninom, točnije - sa svojom djevojkom Norvežankom.

Komentara 115

NX
nevidljiv_x
14:33 24.05.2010.

24.05.2010. u 11:40h orisis je napisao/la: cicibela ,dokazhi mi jednim dokumentom gdje israel ucijenjuje cijeli svijet i chini stravichne zlochine i vrshi nevidjeni teror nad stanovnishtvom okupirane zemlje... Zar nije dokaz pogledati mape Palestine od prije 60 godina na ovamo , (1950-2010), ja znam da ce Izrael uskoro morati odgovarati za sve ZLOCINE koje cini!

NX
nevidljiv_x
14:41 24.05.2010.

24.05.2010. u 12:47h JovoK@raMustafu je napisao/la: Izrael i Zidovi su prirodni saveznici Krscana,Europe,USA i Hrvatske.Mi Hrvati smo svi uz Zidove,mi smo svi Izrael.....Zgazicemo sve neprijatelje Izraela,samo neka se netko usudi nasu Zidovsku Bracu i sestre dirati! Zasto Glumis Krscana kadad svako zna da si mali balavi Zhid-ovcich? Zar je ljubav prema krscanima i javno SPALJIVANJE BIBLIJA u Izraelu? JKM dodji sa boljim argumentima ! Bog!

ČO
čombe
14:30 24.05.2010.

Nedavno potpisani sporazum između Brazila,Turske i Irana je najbolja stvar koja se je mogla desiti na svjetskoj političkoj sceni u zadnje vrijeme ... Za nadati se je samo da će još neki svjetski moćnici potpomoći navedeni sporazum a na veliku radost odabranog naroda ... Bez obzira što tko mislio ali pokojni je Francek upravo fantastično kužio te velike svjetske igrače a posebice one koji su svoje ekskluzivno pravo na tumčenje svoje istine maksimalno kapitalizirali u čitavom svijetu ... Čovjek treba pročitati samo nekoliko stranica iz njegova\'\' Bespuća\'\' i stvar automatski postaje jasna i najvećem mentalnom volu ... Zato ga jahudijski maheri svjetskog igrokaza nisu nimalo voljeli te su bili najsretniji kad je zauvijek otišao s ovog svijeta ... Ružno za reći ali svakako istinita činjenica ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije