Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstvenici oduševljeni

Oblake još nikada nismo ovako promatrali: 'Radimo na misiji 20 godina. Ovo je tek početak'

Misija Earthcare
Foto: Europska svemirska agencija
1/3
28.06.2024.
u 17:47

Jedan od glavnih ciljeva ove misije je shvatiti koju ulogu oblaci igraju u svijetu koji se sve brže zagrijava. Poznato je da neki niski oblaci hlade planet reflektiranjem sunčeve svjetlosti natrag u svemir, dok oni na višim razinama drže Sunčevu energiju zarobljenu na Zemlji poput deke. Earthcare želi otkriti detalje tog balansa.

Nikada prije viđena fotografija unutarnje strukture olujnog oblaka snimljena pomoću satelita u Zemljinoj orbiti koju su objavile europske i japanske svemirske agencije oduševila je znanstvenike. Satelit Earthcare koristio je Doppler radar, a fotografija koju je zabilježio otkriva gustoću leda, snijega i kiše u oblaku, kao i brzinu kojom te čestice padaju na Zemlju.

Misija Earthcare lansirana je u svibnju, a cilj joj je bolje razumjeti utjecaj oblaka na klimu. Znanstvenici očekuju da će 850 milijuna eura vrijedna letjelica također poboljšati kvalitetu i pouzdanost vremenskih prognoza. Vrstu fotografije koju proizvodi mogu reproducirati i istraživački zrakoplovi i mjerne postaje na Zemlji, no posebnost Earthcarea je što to radi iz orbite, objašnjava BBC.

"Apsolutno sam oduševljen što gledam prve radarske slike Earthcarea. Po prvi put možemo mjeriti brzinu pada kristala leda, kapljica kiše i pahulja snijega diljem svijeta, ne samo iz nekoliko radarskih postaja" kazao je dr. Robin Hogan, znanstvenik iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze. Odmah je objasnio kako se radi o velikom tehnološkom napretku. "Koristimo sitne promjene Dopplerovog efekta u radarskom ehu kako bismo odredili brzinu pada od samo oko jednog metra po sekundi, a sve to pomoću satelita koji juri kroz orbitu 7 kilometara po sekundi" istaknuo je.

Oblak na fotografijama promatran je iznad Tihog oceana istočno od Japana 13. lipnja. Moguće je vidjeti kako se različita stanja vode nalaze u posebnim dijelovima oblaka, s tim da su najveće čestice bile u središtu. Mjerenja brzine pokazuju da su kristali leda i pahulje ili u visokim slojevima, ili polako padaju. Na visini od oko pet kilometara vidljiva je jasna granica na kojoj se led i snijeg tope i stvaraju kapljice vode koje padaju u obliku kiše.

Foto: Europska svemirska agencija

POVEZANI ČLANCI:

Jedan od glavnih ciljeva ove misije je shvatiti koju ulogu oblaci igraju u svijetu koji se sve brže zagrijava. Poznato je da neki niski oblaci hlade planet reflektiranjem sunčeve svjetlosti natrag u svemir, dok oni na višim razinama drže Sunčevu energiju zarobljenu na Zemlji poput deke. Earthcare želi otkriti detalje tog balansa. 

Radi se o problemu s kojim se muče i računalni modeli koji se koriste za predviđanje reakcije klime na sve više razine stakleničkih plinova u atmosferi. "Ovo je samo početak. Earthcare ima još tri instrumenta koje palimo jednog po jednog i koji će u suradnji s radarom otkriti misterije oblaka i njihove uloge u klimatskom sustavu. Puno nas u timu Earthcare priprema se za lansiranje ovog satelita više od 20 godina, pa je nevjerojatno uzbudljivo kada podaci počnu pristizati" rekao je dr. Hogan.

GALERIJA Turisti i građani traže spas od toplinskog vala

Misija Earthcare
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije