nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu

Obljetnica 5. gardijske brigade: Slavonski sokolovi bili su aktivni na svim ratištima

Foto: Facebook/Mario Banožić
1/5
05.10.2023.
u 21:56

"Sadašnji naraštaji HV-a nastavlja tradiciju obrambene vojske iz Domovinskog rata", poručio je ministar Banožić

Prigodnom svečanosti u vojarni 5. Gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima obilježena je 31. obljetnica te postrojbe koja je dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Kako je rečeno, ova brigada je osnovana 5. listopada 1992. godine na temelju zapovijedi tadašnjeg ministra obrane RH te je bila sastavljena većinom od postrojbi s područja istoka Hrvatske, odnosno iz Slavonije. Zapovjednik brigade bio je Ivan Kapular. O važnosti brigade, koja je tijekom rata bila aktivna na svim ratištima u Hrvatskoj, govori i brojka da je tijekom Domovinskog rata kroz 5. Gardijsku brigadu “Slavonski sokolovi” prošlo više od 7000 pripadnika od kojih je njih 89 poginulo dok ih je više od 300 ranjeno.

– Pripadnici 5. gardijske brigade časno su i hrabro branili svoju Slavoniju, a potom svoj ratni put ispisivali na bojištima diljem Hrvatske, od krajnjeg istoka pa sve do južne bojišnice, od Vukovara do Dubrovnika. Častan ratni put “Slavonskih sokolova” uzor je mladim hrvatskim vojnicima kako se voli i brani domovina, a posebno vašim nasljednicima u redovima pobjedničke Hrvatske vojske koji i danas s ponosom nose slavno ime Sokolova – rekao je na svečanosti obljetnice potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved.

VEZANI ČLANCI:

Govoreći o značaju brigade, Medved je pozvao na stvaranje ozračja u hrvatskom društvu tako da se pobjednici, hrvatski branitelji, Hrvatska vojska i policija u društvu, kako je rekao, cijene onako kako zaslužuju. Istakao je kako je 5. gardijska brigada imala nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske. Među uzvanicima na obljetnici u vinkovačkoj vojarni bio je i ministar obrane Mario Banožić koji je rekao kako dan kada se obilježava obljetnica osnutka brigade sa sobom nosi i tugu zbog izgubljenih 89 života pripadnika brigade koji su za svoj san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj dali oni najvrednije što su imali, a to je svoj život.

– Sadašnji naraštaji HV-a nastavljaju tradiciju obrambene vojske iz Domovinskog rata. Spremni smo u svakom trenutku čuvati naše nebo, kopno i more. Povijesnim ulaganjem u modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno dolaskom aviona Rafale, jačamo ukupnu moć Hrvatske vojske i možemo s ponosom reći kako ćemo imati najsnažnije i najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom djelu Europe. Postrojba “Slavonskih sokolova” će do kraja godine biti ojačana dolaskom prvih vojnih “Bradley” oklopnih vozila – rekao je Banožić u svome govoru.

VIDEO Potpredsjednik Vlade Tomo Medved obišao je sa županom Anušićem i gradonačelnikom Radićem opožarenu osječku tvornicu Drava International

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije