JMBG U POVIJEST

Od 12. siječnja OIB stiže na kućne adrese svih građana

16.12.2008.
u 19:22

Osobni identifikacijski broj (OIB), koji će od 12. siječnja iduće godine u posebnim omotnicama s povratnicom te oznakom OIB početi stizati poštom na adrese građana, tvrtki i stranaca koji žive i rade u Hrvatskoj, bit će jedina sustavna mjera za borbu protiv kriminala i korupcije, kazao je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj konferenciji za novinare.

Tajne skrbničkih računa
U posljednja tri mjeseca, ustvrdio je ministar, napravljeni su golemi napori kako bi od početka siječnja bilo umreženo pet ključnih institucija – Porezna uprava, MUP, Središnji državni ured za upravu, sudski registri trgovačkih sudova i Državni zavod za statistiku. Tijekom 2009. bit će umrežena i Središnja depozitarna agencija, a kao posljednji – gruntovnica i katastar.

Na osnovi jedinstvenog broja od 11 znamenaka (10 slučajnim odabirom i jednom kao kontrolnim brojem) omogućit će se povezivanje i razmjena podataka između službenih evidencija te dostupnost svih podataka o imovini građana i pravnih osoba, priljevu i tijeku novca, a ujedno će se štititi i tajnost podataka, što nije slučaj s JMBG-om koji po zakonu već 4-5 godina nitko nema pravo tražiti od građana.

Mnoge se tvrtke skrivaju i iza skrbničkih računa, o čemu se vodi računa, pa SDA i zbog toga u OIB nije umrežen od početka siječnja, rekao je Šuker. Sve tvrtke koje se budu osnovale nakon 1. siječnja dobit će OIB upisom osnivanja, a u osnivanju trgovačkih društava ubuduće će stajati OIB svih osnivača, a ne samo jednoga.

Novorođenima odmah
Tijekom prijelaznog razdoblja od godine dana usporedno će se rabiti MBG i OIB, nakon čega će ostati samo OIB. Troškovi uvođenja OIB-a, zajedno s informatizacijom, bit će oko 100 milijuna kuna.

Pretpostavlja se da će svi građani OIB dobiti u roku od dva i pol mjeseca, otprilike 500 tisuća na tjedan, a djeci rođenoj nakon 1. siječnja OIB će se dodjeljivati već nakon upisa rođenja. Informatičkom razmjenom podataka matičnog ureda s Poreznom upravom od upisa imena djeteta do dobivanja OIB-a bit će dovoljno 10-ak sekundi, kazao je Šuker.

OIB građane neće ništa stajati i ne zahtijeva promjenu vrijedećih osobnih dokumenata, no i te kako će, primjerice, biti važan kod socijalnih davanja, kada građani više uokolo neće skupljati dodatne papire, već će to za njih napraviti informatički umrežene institucije. S druge strane, u državnoj će se blagajni sigurno pojačati uplata poreznih prihoda.


Broj se može doznati i SMS-om

I prije nego dobiju potvrdu o OIB-u, građani će ga od početka 2009. moći doznati preko SMS-a sa svojim JMBG-om poslanim na broj 61642, web-upitom, uvjerenja Porezne uprave te na besplatnom telefonskom broju 08001811. Nije potrebno mijenjati osobnu iskaznicu (isprave s OIB-om dobivat će se kad isteknu stare), a onima s doživotnom bit će dovoljna potvrda o OIB-u.


Svaka državna institucija moći će vidjeti samo ono što se nje tiče

1. OIB je i te kako je važan i za sustav socijalnih davanja, o njemu će ovisiti i participacija za udžbenike, pravo na dječji doplatak i slično, pri čemu će imovinski cenzus za ta davanja određivati za to mjerodavna resorna ministarstva

2. Sigurnost i zaštita podataka upisanih putem OIB-a su, tvrdi Šuker, zajamčeni. Neće svi moći vidjeti sve, samo ono što ih se tiče. U Poreznoj upravi po točno određenom protokolu gledat će se podaci, a znat će se i tko ih je pregledavao

3. Za građane koji ni iz drugog puta ne dobiju potvrdu o OIB-u, u Poreznoj će upravi još vidjeti kako će im se uručiti, što će ovisiti o broju povrata, a od 7. siječnja počinje i kampanja “jednim ključem za mnoga vrata”

4. Uvođenje OIB-a i umrežavanje raznih državnih institucija za sobom povlači restrukturiranje i racionalizaciju administracije, koja više neće trebati izdavati nepotrebne papire, no Šuker tvrdi da neće biti otkaza

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije