Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odličan turistički start

Od početka godine turista 16, a noćenja 15 posto više nego lani

Turisti u šetnji Rovinjom
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/6
03.04.2024.
u 13:09

Gostiju je za tri mjeseca bilo 1,1 milijun, za Uskrs ih je došlo oko 120.000, a sve govori, ističe ministrica Nikolina Brnjac, da turisti sve više prepoznaju Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju, ali i da destinacije u tom razdoblju nude sve više sadržaja i bogatiju ponudu

Od početka godine do kraja ožujka Hrvatsku je posjetilo 1,1 milijun turista, koji su ostvarili nešto više od tri milijuna noćenja. Rezultat je u dolascima 16 posto bolji nego tijekom prva tri mjeseca lani, a noćenja je 15 posto više.  Od toga je u prva tri mjeseca na Jadranu ostvareno 2,2 milijuna noćenja, što je čak 20 posto više nego lani. Na kontinentu su turistički domaćini upisali  415.000 noćenja i sedam posto više nego lani, dok je Zagreb s 440.000 noćenja u plusu pet posto. Tijekom produženog uskrsnog vikenda, pak, gostiju je bilo 120.436, a  noćenja 380.970 noćenja, pokazuju prvi podaci sustava eVisitor, koji prati turistički promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.

- Hrvatska je u prvom kvartalu ostvarila odlično prolazno vrijeme, bilježimo stabilan i dvoznamenkasti rast prometa što je direktan pokazatelj jačanja naše ukupne ponude u predsezoni, odnosno sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih destinacija kao cjelogodišnjih i atraktivnih odredišta. Upravo su razdoblja pred i posezone dijelovi godine u kojima hrvatski turizam može najviše napredovati kada govorimo o održivom i kvalitetnom rastu, a u tom smjeru idu i sve naše aktivnosti definirane novim Strateškim marketinškim i operativnim planom, koji za konačni cilj ima pozicioniranje naše zemlje kao atraktivne i sigurne destinacije u niši između standarda i premiuma. Drugim riječima, usmjereni smo na skupine gostiju različitih potreba i motiva putovanja, odnosno na turiste koji traže zanimljive destinacije i ponude, bijeg i odmor od svakodnevnih rutina te autentična iskustva - komentira Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Pri tom, u prvom je kvartalu najviše noćenja ostvareno u Istri (772 tisuće noćenja), na Kvarneru (534 tisuće noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (333 tisuće noćenja). Gledano prema destinacijama prednjače  Zagreb, Rovinj, Dubrovnik, Split, Opatija, Poreč i Zadar. Domaći gosti su premoćno na vrhu ljestvice. Tijekom prva tri mjeseca ostvarili su više od 962.000 noćenja, a drugi Slovenci - 285.000 noćenja. Slijede Nijemci s 279.000 noćenja, te Austrijanci s više od 250.000 noćenja.  Domaći turisti bili su najbrojniji i za sam Uskrs, a potom po brojnosti slijede Nijemci, Austrijanci, Talijani i Slovenci.

- Pozitivni trendovi koje bilježimo u turizmu, od fizičkih pa do financijskih pokazatelja, rezultat su sustavnog rada i svih aktivnosti koje smo poduzeli u posljednjem razdoblju kako bismo hrvatski turizam usmjerili prema cjelogodišnjem i održivom razvoju. Podatak da već drugu godinu zaredom bilježimo rekordnu posjećenost u predsezoni potvrda je da nas turisti već prepoznaju kao cjelogodišnju destinaciju, ali i da naše destinacije u tom razdoblju nude sve više sadržaja i bogatiju ponudu. Vjerujem kako će se uz daljnju angažiranost cijelog sektora te uz snažnu podršku Vlade, koju je turistički sektor u svim segmentima imao od prvoga dana, nastaviti i ovi pozitivni trendovi, koji Hrvatsku čine poželjnom destinacijom tijekom cijele godine, i destinacijom koja osluškuje želje i potrebe turista, ali i lokalnog stanovništva, jer samo tako i dalje možemo imati uspješan turizam i u budućnosti - zaključuje ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Inače, samo posljednje tromjesečje prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, donijelo je 1,63 milijardi eura od stranih  gostiju. To je, pak, rast od 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje do sad rekordne 2022. Konkretno, turistički prihod u četvrtom tromjesečju 2023. donio je plus od 160 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije