PREPADI POSTAJU SVE UČESTALIJI

Od početka listopada u Zagrebu napadnuto 12 stranih radnika. Taksisti i dostavljači sve češće mete razbojnika

Zagreb: Građani na razne načine traže spas od visokih temperatura
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/7
16.10.2024.
u 11:14

Možda bi bilo vrijeme da se policija, malo ozbiljnije pozabavi napadima na dostavljače, taksiste, strane državljane.... jer je očito riječ o novom pojavnom obliku imovinskog kriminala koji bi s vremenom mogao - eskalirati.

Prijeteći vatrenim oružjem i fizičkom snagom 37-godišnji dostavljač hrane, strani državljanin napadnut je i orobljen 15. listopada u 00.15 u Ulici Franje Malnara u Zagrebu. Prišla su mu dvojica nepoznatih počinitelja koji su mu zaprijeti prvo oružjem, a zatim su ga i fizički napali. Dostavljač hrane  je bio na mopedu zagrebačkih oznaka kada je napadnut. Počinitelji su mu oteli nekoliko stotina eura nakon čega su pobjegli

Dostavljač hrane (33), također strani državljanin napadnut je i orobljen 13. listopada u 22.45 u Dubravi u Ulica Rudolfa Kolaka. Njemu je prišlo nekoliko počinitelja te su ga napali, lakše ozlijedili, oteli mu novac i hranu, prije no što su pobjegli. U tom slučaju šteta je nekoliko stotina eura, a ozlijeđenom 33-godišnjaku pomoć je pružena u KB Dubrava. 

Inače, tijekom proteklog vikenda, odnosno 12. i 13. listopada, od pet razbojstva o kojima je izvijestila zagrebačka policija u četiri su mete bili strani državljani. Tako po novome zagrebačka policija opisuje ljude koji se napadaju dok voze taksije ili dostavljaju hranu. Valjda da se ne zna da je riječ o stranim radnicima. Prvi razbojnički prepad zbio se 12. listopada u 19.20 u parku na Radničkoj cesti, kada je više osoba  zaprijetilo 28-godišnjem stranom državljaninu, nakon čega su mu oduzeli, kaže policija, tehnički uređaj. Ma što to značilo. Šteta je nekoliko stotina eura.

VEZANI ČLANCI:

Zatim su 13. listopada, desetak minuta iza pomoći, dvojica nepoznatih počinitelja u Ulici I. Resnik u taksiju  orobili vozača, 37-godišnjeg stranog državljanina. Zaprijetili su mu oštrim predmetom, te su mu uzeli više desetaka eura. Iste noći u 1.25  u Ulici Palma, dvojica nepoznatih počinitelja  u taksiju su oštrim predmetom zaprijetili 34-godišnjem  stranom državljaninu kojem su zatim otuđili torbicu, novac i drugo. Šteta je nekoliko stotina eura.

Prema podacima zagrebačke policije, od početka listopada počinjeno je 12 razbojstva u kojima su žrtve bili, kako u policiji kažu, strani državljani. U jednom  slučaju uhićen je i počinitelj, a riječ je o maloljetniku koji je  žrtve mamio predstavljajući se preko društvenih  mreža kao žena. Nakon što bi muškarci koje je namamio došli, dočekao bi ih sa svojim istomišljenicima i - napao. U jednom  do tih mamljenja, žrtve su bile dva državljana Indije, za koje policija nije precizirala, opet, jesu li turisti, samo u prolazu kroz Zagreb ili strani radnici.

Uglavnom, brojnost napada na strane državljane, koji su ujedno i strani radnici ukazuje da postoji problem, koji se očito ne rješava. Kao što se ne rješava ni drugi problem koji se uočava u policijskim izvješćima ovaj mjesec: taksisti i dostavljači hrane, bilo da su strani ili hrvatski  državljani postaju sve češće meta prepada. I nerijetko u tim prepadima, u kojima počinitelji  kradu i  hranu i nekoliko stotina eura, ima i ozlijeđenih. Pa možda bi bilo vrijeme da se policija, malo ozbiljnije pozabavi napadima na dostavljače, taksiste, strane državljane.... jer je očito riječ o novom pojavnom obliku imovinskog kriminala koji bi s vremenom mogao - eskalirati.

>>> VIDEO Strani radnici iz Nepala opisuju život u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije