IZ MINUTE U MINUTU

Rusija i Ukrajina razmijenile po 115 zarobljenika, nastavljeni napadi dronovima u ruskom Voronježu

FILE PHOTO: Ukrainian service members fire a L119 howitzer in Donetsk region
Foto: OLEKSANDR RATUSHNIAK/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.08.2024.
u 17:38

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i najavio novi paket vojne pomoći

  • Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza
  • Biden razgovarao sa Zelenskim, najavio novu vojnu pomoć Ukrajini
  • Von der Leyen: Ukrajina se nevjerojatnom brzinom kreće prema EU-u

 

Tijek događaja: 

17:33 -  Rusija i Ukrajina razmijenile su u subotu 115 ratnih zarobljenika sa svake strane nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) djelovali kao posrednici. To je prva razmjena otkad je Ukrajina iznenada napala rusku regiju Kursk 6. kolovoza, najveći napad strane sile na ruskom teritoriju od Drugog svjetskog rata.

Razmijenjeni ruski vojnici bili su zarobljeni u regiji Kursk, navelo je rusko ministarstvo obrane. Svi oslobođeni ruski vojnici sad su u Bjelorusiji i osigurat će im se liječenje i rehabilitacija po povratku u Rusiju. Ministarstvo je izrazilo zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog uloge u omogućavanju razmjene zatvorenika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je fotografiju s ukrajinskim ratnim zarobljenicima umotanima u ukrajinske zastave. Grlili su jedni druge. Zelenskij je rekao da su među oslobođenima pripadnici graničara, narodne garde, mornarice i oružanih snaga. Zelenskij je zahvalio ukrajinskim vojnicima koji su pomogli u popunjavanju baze zarobljenika za razmjenu.

Kijev je objavio da je stvorio tampon zonu u području koje je Rusija, koja je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022., koristila za gađanje ciljeva u Ukrajini. Dmitro Lubinec, ukrajinski povjerenik za ljudska prava, rekao je da su 82 oslobođena Ukrajinca branila luku Mariupolj 2022. godine.

Potvrđujući svoju ulogu u olakšavanju razmjene, ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata objavilo je da se ukupan broj zarobljenika razmijenjenih kroz njegove posredničke napore popeo na 1788. To je sedma razmjena s Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao posrednicima otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Abu Dhabi, bliski sigurnosni partner Sjedinjenih Država, njegovao je tople odnose s Moskvom tijekom rata, frustrirajući neke zapadne dužnosnike. Istovremeno je ojačao veze s Kijevom. Dužnosnici UAE-a kažu da im njihova sposobnost da razgovaraju s nizom međunarodnih aktera omogućava da učinkovito posreduju između strana i promiču suradnju i sigurnost.


13:29 - Hrvatska vlada čestitala je u subotu Ukrajini Dan neovisnosti i obećala nastavak pomoći ukrajinskom vodstvu i narodu u njihovim naporima da se obrane od Rusije. 

>>OPŠIRNIJE


13:06 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao je nekoliko zakona usmjerenih protiv Rusije u subotu na Dan neovisnosti Ukrajine, uključujući ratifikaciju statuta koji otvara put Ukrajini da se pridruži Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Ukrajinska ratifikacija Rimskog statuta povećava izglede da Rusija bude procesuirana za ratne zločine od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022., priopćio je ured ukrajinskog predsjednika, dok Kijev obilježava 33 godine neovisnosti od Sovjetskog Saveza.

Ukrajinski čelnici članstvo u ICC-u smatraju središnjim dijelom europskih težnji Kijeva. Ukrajina je priznala nadležnost ICC-a u prošlosti, ali punopravno članstvo u sudu ključni je dio njezine težnje da se pridruži Europskoj uniji. ICC je izdao naloge za uhićenje ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina i bivšeg ministra obrane Sergeja Šojgua, zbog njihove uloge u navodnim zločinima protiv ukrajinskih civila. Rusija poriče optužbe da je gađala civile. Zelenskij je potpisao i zakon o zabrani vjerskih organizacija povezanih s Moskvom, objavljeno je na web stranici parlamenta.

"Danas slavimo 33. Dan neovisnosti Ukrajine. I sve što je neprijatelj donosio na našu zemlju sad se vratilo u njegov dom", rekao je Zelenskij u videu snimljenom u regiji Sumi, sjeveroistočnom graničnom području odakle je Kijev izveo veliku prekograničnu ofenzivu na rusku regiju Kursk. 

Parlament je ranije ovog mjeseca odobrio zakon kojim se zabranjuju aktivnosti vjerskih skupina povezanih s Rusijom. Stvorio je pravne alate za vladu da zabrani ogranak pravoslavne crkve povezan s Rusijom. Nakon što zakon stupi na snagu, vjerske zajednice će imati devet mjeseci da prekinu svoje veze s ruskim vjerskim entitetima. Zelenskij je još potpisao zakon koji osigurava pravo na ukrajinsko državljanstvo strancima koji se bore u ukrajinskoj vojsci protiv ruskih snaga.


11:20 - Ukrajina se "nevjerojatnom brzinom kreće prema članstvu u Europskoj uniji", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen. U kratkom videu objavljenom na X-u u pobodu Dana nezavisnosti Ukrajine, von der Leyen je napisala: "Europa će uvijek biti na ukrajinskoj strani jer je Ukrajina Europa. Vaša sloboda je naša sloboda. Vaša sigurnost je naša sigurnost".

"I sada se krećete nevjerojatnom brzinom prema članstvu u EU-u. Stojimo uz vas od prvog dana i nastavit ćemo to činiti koliko god bude potrebno. Slava Ukrajini", poručila je šefica EK-a. Ukrajina je postala službeni kandidat za članstvo u EU-u u lipnju 2022., četiri mjeseca nakon početka ruske invazije. Prva runda službenih pristupnih pregovora održana je u lipnju ove godine.


10:05 - Napad dronom tijekom noći 24. kolovoza izazvao je požar i detonaciju eksplozivnih predmeta u ruskoj oblasti Voronjež, izvijestio je regionalni guverner Aleksandr Gusev. Ruske jedinice protuzračne obrane uništile su nekoliko bespilotnih letjelica (UAV) iznad Voronješke oblasti 24. kolovoza, ustvrdio je Gusev, prenosi Kyiv Independent.

Ruski Telegram kanal Astra izvijestio je da je do eksplozije došlo u skladištu streljiva u Ostrogožsku. Nema izvještaja o žrtvama, a hitne službe su na mjestu događaja. Voronješka oblast graniči s ukrajinskom Luganskom oblasti koja je i dalje djelomično okupirana od strane ruskih snaga.

Anton Geraščenko, bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, istaknuo je na platformi X kako je evakuirano 200 osoba. 


09:30 - Postrojbe Treće zasebne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine objavile su u petak da su izvele niz protunapada u regiji Harkiv, osiguravajući gotovo dva četvorna kilometra bojišnice.

"Treća jurišna brigada napreduje u regiji Harkiv, vraćajući teritorije!", glasila je poruka brigade na Telegramu, kako prenosi Kyiv Post


09:00 - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u petak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i najavio novi paket vojne pomoći uoči Dana neovisnosti Ukrajine u subotu, priopćeno je iz Bijele kuće. Američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je u petak također razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim, objavio je na društvenim mrežama da je paket vrijedan 125 milijuna dolara.

U razgovoru sa Zelenskijem, Biden je ponovno potvrdio "nepokolebljivu" potporu Washingtona Ukrajini u njezinom ratu s Rusijom. Paket pomoći uključuje rakete protuzračne obrane, opremu za borbu protiv dronova, protuoklopne projektile i streljivo, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Pozivi su uslijedili uoči Dana neovisnosti Ukrajine.

"Ukrajini je kritično potrebna opskrba oružjem iz najavljenih paketa, posebno dodatni sustavi protuzračne obrane za pouzdanu zaštitu gradova, zajednica i kritične infrastrukture", rekao je Zelenskij u izjavi koju je objavio njegov ured.

Nakon što je 2014. preuzela Krim od Ukrajine, Rusija je pokrenula invaziju svog susjeda punog opsega u veljači 2022. Sjedinjene Države su od tada pružile vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, a također su nametnule sankcije Moskvi zbog invazije. Washington je Ukrajini pružio vojnu pomoć u vrijednosti većoj od 50 milijardi dolara od 2022.

Komentara 41

Avatar Moloh
Moloh
10:45 24.08.2024.

Sada je rat i u Rusiji. Taj Putin je stvarno genijalan strateg.

Avatar Ponosna i Lijepa
Ponosna i Lijepa
11:23 24.08.2024.

Gorit će i Moskva .

FU
Fusnota
18:31 24.08.2024.

Zabranila Ukrajina separatističke organizacije. Pravoslavni ISILovci se žale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije