Američki odjeci

Odlazeći iz New Yorka najavio je brzi povratak na Columbiju

sanader (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
09.12.2010.
u 19:10

Sanaderov suradnik Steven Brkich, koji je prije dva tjedna s njim doputovao u SAD, ne javlja se na hrvatski mobitel.

Na Institutu Harriman Sveučilišta Columbia, gdje je bivši premijer Ivo Sanader angažiran kao znanstveni suradnik, nemaju komentara na vijest o njegovu bijegu iz Hrvatske, ukidanju saborskog imuniteta ili kaznenom progonu. Službeno nisu primili nikakvu informaciju o Sanaderovim problemima u Hrvatskoj i stoga je za Institut Harriman on i dalje angažiran u predvođenju znanstvene skupine koja se bavi temom dovršetka integracija jugoistoka Europe u EU.

Večernjak doznaje da Sanadera na Columbiji očekuju nova predavanja te da je, odlazeći prošlu nedjelju iz New Yorka za Hrvatsku, najavio brz povratak, najvjerojatnije početkom siječnja, jer studentima uskoro počinje blagdanska stanka.

Sanaderov suradnik Steven Brkich doputovao je prije dva tjedna zajedno s bivšim premijerom u Ameriku, gdje je i ostao, zbog obiteljskih obveza, kako je rekao, ali njegov je hrvatski mobitel isključen. Pitanje je čeka li on ponovni dolazak Ive Sanadera u New York. Dok službena tjeralica ne postane zakonski valjana ili je Interpol ne pošalje svim državama u kojima djeluje, ostaje dovoljno vremena da Sanader iskoristi tu mogućnost i doputuje u SAD.

– Sanader nema podršku u Bijeloj kući ili State Departmentu, oni su jasno poručili da su uz Jadranku Kosor u borbi protiv korupcije, ali bivši premijer dolaskom u SAD internacionalizira svoj problem i definira ga političkim progonom, a za to se uvijek uhvate neke nevladine organizacije ili pojedinci i onda su opet sva svjetla pozornice na bjeguncu – tvrdi dobro obaviješten izvor u New Yorku.

*Veliki specijal na 30 stranica o bijegu Ive Sanadera čitajte sutra u tiskanom izdanju Večernjeg lista!

Komentara 8

SA
Savjest
21:00 09.12.2010.

Ovdje su prava pitanja: 1. Može li USKOK, koji je pod Ivom Sanaderom bio produžetak izvršne vlasti, zaista neovisno odraditi svoju zadaću pod istim čovjekom pod kojim je bio i za vrijeme Sanadera? 2. Može li Vlada, koju je u u osnovi formirao Ivo Sanader, biti bitno drugačija bez njega? 3. Može li stranka, koja sada vodi borbu (stvarno ili formalno) protiv korupcije i protiv svog ranijeg šefa izvršiti operaciju na samoj sebi tako da ukloni sve i svakog koji u njoj nisu dobri, a da ne ugrozi samu sebe? 4. Može li oporba uopće doći na vlast kad nije mogla ovakvo stanje u zemlji iskoristiti da iznudi prijevremene izbore? 5. Quo vadis Croatia?

OB
-obrisani-
21:07 09.12.2010.

HDZ treba zabraniti trajno. Najbolje da se ta zabrana unese u ustav. Članovima HDZ-a treba suditi i zatvoriti ih.

OB
-obrisani-
21:48 09.12.2010.

Ništa Neznam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije