Srednje škole

Odobreno 1455 mjesta ili 298 više nego je osmaša

ucenici
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
23.05.2014.
u 11:43

Novi programi su kozmetičar u Mješovitoj industrijsko obrtničkoj školi, medijski tehničar u Srednjoj školi Duga Resa, vrtlar u Prirodoslovnoj...

U srednjim školama Karlovačke županije u novoj školskoj godini bit će mjesta za 1455 učenika u 61 razrednom odjelu. To uključuje i karlovački Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži koji obrazuje učenike s teškoćama u razvoju, kao i karlovačku Prvu privatnu gimnaziju.

Tehnološki višak

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je i upis 55 učenika u dva razreda Glazbene škole Karlovac. Kako osnovnu školu završava 1157 učenika, slobodnih mjesta ima i više nego dovoljno. Koliko će takva situacija dovesti do tehnološkog viška u pojedinim školama, tek će se vidjeti.

Mjerodavni u Županiji vjeruju da će i ove godine zbog atraktivnih programa, kvalitete rada, kao i ostalih uvjeta privući dosta srednjoškolaca i iz drugih dijelova Hrvatske.

– Pozivamo sve učenike, kao i njihove roditelje da odaberu zanimanja sukladno svojim željama, ali i da vode računa o sposobnostima, a posebno o mogućnostima zapošljavanja po završetku školovanja – poručuje pročelnik Županijskog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Željko Šančić.

Napominje i da budući srednjoškolci imaju na raspolaganju i neke nove programe, koje će sasvim sigurno pobuditi interes mnogih. Tako Srednja škola Duga Resa po prvi puta uvodi zanimanje za medijskog tehničara. Ministarstvo je odobrilo i upis drvodjeljskog tehničara dizajnera i šumara u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac.

Mješovita industrijsko obrtnička škola upisivat će kozmetičare, a Prirodoslovna škola Karlovac ima nekoliko novih programa. To su agroturistički tehničar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar i vrtlar.

Treba napomenuti da se učenici i ove godine u prvi razred srednjih škola prijavljuju i upisuju elektronički, i to putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole na www. upisi.hr.

U ljetnom upisnom roku prijava kandidata u sustav počinje 26. svibnja.

Ljestvica 11. srpnja

Obrazovni programi prijavljuju se od 29. lipnja. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 10., a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 11. srpnja. Koliko će slobodnih mjesta ostati u jesenskom roku znat će se 23. srpnja. Za zadnji, jesenski rok početak prijava u sustav bit će potom 25. kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije