Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastala se vladajuća koalicija

Bačić: HEP je bio primoran na tržište isporučiti količine plina koje nije mogao skladištiti

ARHIVA: Branko Bačić, novi ministar uređenja, graditeljstva i državne imovine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.07.2023.
u 17:49

"Prema izračunima, u proteklih mjesec dana iznos penalizacije je oko 10 milijuna eura. Kada se gleda u cjelokupnom kontekstu, HEP je ovakvom penalizacijom smanjio uštedu za 10 milijuna eura", rekao je Branko Bačić

Vladajuća koalicija sastala se danas u popodnevnim satima, a nakon sastanka uslijedile su izjave za medije. Medijima se obratio Branko Bačić. Teme sastanka bile su, kako je kazao, štrajk pravosudnih službenika, svinjska kuga te prodaja viška plina kojega je HEP kupio od INA-e.

"HEP je već osam, devet mjeseci kupovao domaći plin koji se proizvodi u Hrvatskoj, kojega INA crpi. Time je, prema podacima koje je HEP dostavio, uštedio oko 370 milijuna era. Hrvatskim građanima je omogućena ušteda. Kao što znate, proteklih mjesec dana došlo je do pada cijena plina, a HEP je nastavio otkupljivati od INA-e. Bio je primoran višak plina plasirati na tržište. Prema izračunima, u proteklih mjesec dana iznos penalizacije je oko 10 milijuna eura. Kada se gleda u cjelokupnom kontekstu, HEP je ovakvom penalizacijom smanjio uštedu za 10 milijuna eura. Predsjednik Vlade zatražio je izvješća", navodi Bačić.

VEZANI ČLANCI:

"Ne radi se o namjernoj šteti niti pokušaju pogodovanja bilo kome", dodao je te pojasnio kako sustav trgovine plinom na razini EU funkcionira tako da se pojedini distributer penalizira kada dođe do viškova kako bi se prevenirala ista situacija. 

"Data je puna podrška Vladi da se nastavi sa svim aktivnostima oko rasvjetljavanja svih činjenica. Nakon što smo izvješća dobili, razmotrit će se na razini Vlade", ustvrdio je.

"HEP je bio primoran na tržište isporučiti količine plina koje nije mogao skladištiti. Temeljen zakona, provođenjem prodaje aukcijom postignute su cijene koje su postignute. Jedan dio, vrlo mali, prodan je jednog dana po cijeni od jednog centa. HEP je bio primoran postupati na način na koji je postupao jer je morao raspolagati viškom", ponovno pojašnjava. 

VEZANI ČLANCI:

Bačić ističe kako je riječ o stručnom pitanju te da će se ispitati okolnosti je li se višak mogao riješiti na drugačiji način. 

Oporba je tražila izvanrednu sjednicu Sabora, a Milanović nije otklonio tu mogućnost te je kazao kako netko treba odgovarati. "Mi tu doista nemamo što skrivati. U našem je interesu da se okolnosti razjasne", komentira Bačić.

Dostavljene dokumente je, kaže, pogledao, ali nije detaljno iščitao jer nije "plinski stručnjak". "Bila su četiri dopisa. Upoznati smo s dopisima HEP-a", kaže te dodaje: "HEP će objasniti kako je došlo do situacije". 

VIDEO Plenković o plinskoj aferi: 'Hrvatsku ne trese ništa. Da malo rasvijetlimo činjenice...'

Komentara 28

GR
Greben
22:11 12.07.2023.

Trgovina energetikom, posebno u ne naviknutim okolnostima, malo kojem obicnom smrtniku moze biti jasna! Mostov Troskot bi to trebao znati! Ali politicka kost je puno vaznija iako na njoj nema ni grama mesa! Dokaz da je tomu tako je ”tramontana” koju je pokrenula oporba a glodju ”intelektualni” trozubi glodavci!

EJ
ejStef
19:15 12.07.2023.

Dobro, još jednom je ponovio što svi znamo, uz dodatak da sada znamo i koliku je kaznu HEP platio... No ova vlada voli dijeliti novac okolo; evo inače plaćamo ljude koji malo rade u javnim strukturama, sada dio njih plaćamo kada i uopće ne rade, pa nikom ništa...

FR
FranjoTT
07:17 13.07.2023.

Zapravo ovo je ušteda i zato građani imaju jeftinu struju!Isto tako ako bude komplicirano voditi HEP uvijek postoji riješenje da se privatizira i problem rješen! Idemo dalje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije