Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Odvjetnici Stanka Subotića najavljuju tužbe protiv Nacionala

Stanko Subotić
Foto: B92
29.10.2008.
u 17:35

Odvjetnici srbijanskog trgovca cigaretama Stanka Subotića podnijet će tužbe pred hrvatskim pravosuđem i međunarodnim institucijama protiv tjednika Nacional zbog "monstruozne kampanje protiv Subotića", najavio je priopćenjem u srijedu njegov odvjetnički tim, a tu je informaciju potvrdio njegov zagrebački odvjetnik Slobodan Budak koji će to u Hrvatskoj učiniti u ime svoga klijenta.

"Mogu potvrditi da namjeravamo i da intenzivno razgovaramo o poduzimanju svega što je moguće u Hrvatskoj u zaštiti njegovih prava koja su apsolutno povrijeđena", rekao je za Hinu odvjetnik Budak.

Međunarodni odvjetnički tim Stanka Subotića najavio je priopćenjem i podnošenje tužbe pred međunarodnim institucijama protiv tjednika Nacional koji je prije dva dana objavio da hrvatska policija zasad nije isključila scenarij po kojem bi iza likvidacije suvlasnika Nacionala Ive Pukanića mogao stajati Subotić.

Subotićev zagrebački odvjetnik kazao je da je Subotić u "svakom trenutku spreman staviti se na raspolaganje hrvatskim vlastima" radi utvrđivanja istine vezane uz tekstove o ubojstvu suvlasnika Nacionala uz jamstva na pravo na povratak u Švicarsku ili na razgovor s hrvatskim istražiteljima u Švicarskoj.

Subotić je u Ženevi gdje mu, prema Budaku, ne prijeti opasnost izručenja u Srbiju koja ga traži tjeralicom. Subotić je optužen pred beogradskim Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala za šverc cigareta i sudi mu se u odsutnosti.

Nacional je 2001. godine objavio da je Subotić, dotad nepoznat široj javnosti, jedan od najvećih švercera cigaretama u Europi, a 2007. godine je i Specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu protiv njega podnijelo optužnicu kojom ga tereti da je sredinom 90-ih godina organizirao kriminalnu skupinu koja je švercom cigareta državu oštetila za 28 milijuna eura i šest milijuna američkih dolara.

Subotićevi odvjetnici u priopćenju navode da Nacional, i pored više od sto tužbi koje je protiv tog lista podnio Subotić i pravomoćnih presuda u Subotićevu korist pred nadležnim sudovima u Zagrebu, niti jednom u prošlih sedam godina nije postupio po nalogu suda i objavio bilo koju od tih presuda na svojim stranicama.

Nacional, kako stoji u priopćenju, kampanjom protiv njihova klijenta pokušava izbjeći kaznenu odgovornost s kojom će biti suočen zbog naručene kampanje koju je "godinama kontinuirano provodio protiv Subotića", kao i pokušaja rehabilitacije afere u kojoj je "na najsramniji način iskorištena i okaljana novinarska profesija". Budak je kazao kako se u ime klijenta od 2002. obraćao i Vijeću časti HND-a koje se još nije očitovalo.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije