UDRUGA FRANAK:

'Ogledni postupak nije razlog za prekid postupka protiv banke'

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
06.03.2020.
u 09:08

Utvrđeno da je Prvostupanjski sud u Splitu pogrešno primijenio materijalno pravo.

Član Udruge Franak odvjetnik Srđan Kalebota ishodovao je dva pravomoćna rješenja na županijskim sudovima u Zagrebu i Puli kojima je utvrđeno da se sudski postupak vezan za konvertirani kredit, kojim se traži obeštećenje na temelju kolektivne presude u slučaju franak, ne smije prekinuti zbog oglednog postupka.

Vesna Žulj, sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu i Kristina Pavičić-Sirotić, sutkinja na Županijskome sudu u Puli, na temelju žalbe odvjetnika Kalebote zbog prekida postupka na Općinskom sudu u Splitu, utvrdile su da je Prvostupanjski sud u Splitu pogrešno primijenio materijalno pravo. 

Sudski postupci u Splitu vode se radi utvrđenja ništetnosti ugovornih odredaba o promjeni kamatne stope te o valutnoj klauzuli CHF uz tužbeni zahtjev za isplatu preplaćenih anuiteta i pripadajućih zateznih kamata za dva konvertirana kredita.

Odluka Vrhovnoga suda RH o ništetnosti sporazuma o konverziji nije bitna za odluku o tužbenim zahtjevima tužitelja na Općinskom sudu u Splitu odnosno odluka o tim tužbenim zahtjevima ne ovisi o utvrđenju ništetnosti sporazuma o konverziji.

Zbog toga što odluka Vrhovnoga suda u oglednom postupku nema utjecaj na odluku o tužbenim zahtjevima tužitelja, riješeno je da se ukidaju rješenja Općinskoga suda u Splitu o prekidima postupaka.

Udruga Franak zadovoljna je rješenjima sudova u Zagrebu i Puli jer smatraju kako je to dokaz da govore istinu o oglednom postupku.

Iako Udruga Franak smatra da ogledni postupak nije trebalo pokrenuti jer se njime odgovara na pravno pitanje kojeg nema u tužbenim zahtjevima, poslali su očitovanje Vrhovnom sudu RH u kojem obrazlaže zašto su ugovori u švicarski francima ništetni i zašto je ništetan i sam dodatak tim ugovorima kojim je provedena konverzija s prijedlogom da Vrhovni sud u svom odgovoru obrazloži upravo pravo na obeštećenje, odnosno pravo potrošača na povrat sve koristi koju je banka na temelju ništetna ugovora odnosno ništetnih ugovornih odredaba stekla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije