EU KRITIZIRA MJERU

Ograničenje prava LGBT zajednice: Čelnik gruzijskog parlamenta potpisao kontroverzni zakon

FILE PHOTO: Participants hold a giant rainbow flag during a lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) Pride Parade in Hong Kong
Foto: TYRONE SIU/REUTERS
04.10.2024.
u 03:00

Zakon zabranjuje istospolne brakove, posvajanje djece homoseksualnim parovima te promjenu spola

Čelnik gruzijskog parlamenta Šalva Papuašvili u četvrtak je potpisao kontroverzni zakon koji će ograničiti prava LGBT zajednice, a njegov potpis otvara put do konačnog stupanja na snagu. Papuašvili je rekao da prihvaća taj zakon jer želi zaštititi obitelj i djecu u zemlji, prenosi lokalna televizija Rustavi 2. 

Zakon zabranjuje istospolne brakove, posvajanje djece homoseksualnim parovima te promjenu spola. Većina u parlamentu podržala je taj zakon koji je prije dva tjedna predstavila vladajuća stranka Gruzijski san. Predsjednica Salome Zurabičvili nije potpisala zakon, no nije ni stavila svoj veto, što znači da ga je trebao potpisati samo šef parlamenta. Stupit će na snagu objavom u Gruzijskom pravnom zborniku.

Europska unija kritizirala je mjeru. Odnosi između Bruxellesa i Tbilisija su se pogoršali još kad je Gruzija uvela ograničenja rada nevladinih organizacija, takozvani 'ruski zakon'. I zakon o LGBT osobama sliči onima u Rusiji, gdje su prava homoseksualaca značajno ograničena. 

GALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će gradovi u BiH izgledati za 100 godina. Pogledajte rezultate, fascinantni su
FILE PHOTO: Participants hold a giant rainbow flag during a lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) Pride Parade in Hong Kong
1/15
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije