NAPREDAK U OSIJEKU

Okvir za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj je nedorečen: Sporo se kreće

Osijek: Večernjakova akcija čišćenja u sklopu projekta "Rezolucija Zemlja"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
28.06.2023.
u 15:48

Iako postoji dobar primjer poput Grada Osijeka koji je jedini od četiri najveća grada ostvario cilj  EU regulativa do 2020. godine te odvojeno prikupio više od 50% otpada, takvi su primjeri nažalost  među iznimkama u Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji i Baranji.

Normativni okvir za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj je nedorečen, a to rezultira različitim  ishodima u praksi. Svih 5 županija u Slavoniji i Baranji, primjerice, ostvarilo je porast stope  odvojeno prikupljenog komunalnog otpada u razdoblju od 2017. do 2021. godine, međutim u svim  ovim jedinicama regionalne samouprave stopa je i dalje niža od 20% te od državnog prosjeka. 
Iako postoji dobar primjer poput Grada Osijeka koji je jedini od četiri najveća grada ostvario cilj  EU regulativa do 2020. godine te odvojeno prikupio više od 50% otpada, takvi su primjeri nažalost  među iznimkama u Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji i Baranji.  

Informacije su ovo koje su se mogle čuti na Okruglom stolu s tematikom otpada, kojega je 27.  lipnja 2023. organizirala tematska mreža nevladinih organizacija i Fakulteta političkih znanosti Jedro, čija je članica i udruga Zeleni Osijek, u zagrebačkom Novinarskom domu. 
Na okruglom stolu sudjelovali su Tončika Jarak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja,  Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Davor Vić iz  zagrebačke Čistoće, Marijan Galović iz VG Čistoće iz Velike Gorice, Tihana Jelačić Radiković,  iz preloškog Pre-Kom-a, Ivan Jurešić, iz poduzeća Ponikve s Krka, Sonja Polonijo ispred Udruge  gradova i Marko Košak iz Zelene akcije.  

23.04.2022., Osijek - Vecernjakova akcija ciscenja u sklopu projekta "Rezolucija Zemlja". Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predstavljeni su rezultati istraživanja koje je provedeno u okviru tematske mreže, utemeljeno na  metodologiji izrađenoj od strane Fakulteta političkih znanosti i podacima prikupljenima iz javnih  evidencija i istraživanja javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku. Istraživanjem je suradnja  među jedinicama lokalne samuprave prepoznata kao jedan od glavnih čimbenika uspjeha, što je  potvrđeno primjerima Preloga i Krka koji su predstavljeni na okruglom stolu. Također, istraživanje  je pokazalo da se odvojeno prikupljanje otpada učinkovitije provodi kada je organizirano od strane  javnih pružatelja usluge, nego kada ga provode privatni pružatelji, s čime su se složili i sugovornici  okruglog stola. 

Pružatelji usluge istaknuli su najveće probleme s kojima se susreću pri implementaciji održivog  sustava gospodarenja otpadom, s naglaskom na normativni okvir koji u dobrom dijelu ne prati  potrebe i mogućnosti jedinica lokalne samouprave. Također, ukazano je na potrebu da se uz stopu  odvojeno prikupljenog otpada bilježi i masa proizvedenog i odloženog miješanog otpada.  

Ministarstvo i FZOEU najavili su skorašnje donošenje novog nacionalnog Plana gospodarenja  otpadom i raspisivanje određenih natječaja za dodjelu sredstava za lokalnu infrastrukturu. Prisutne  udruge istaknule su da prijedlog Plana ne donosi značajnije promjene i da su sredstva za izgradnju  infrastrukture nedostatna za razvoj cjelovitog sustava. 

30.01.2023., Osijek - U nedostatku koseva za smece netko se sjetio i postavio prenosivi hladnjak, ideja se pokazala dobrom i korisnom. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Između ostalog, Plan se ne odmiče od koncepta regionalnih centara, koji se na primjeru prva dva  centra - Marišćina i Kaštijun - pokazao kao ekološki neodrživ i ekonomski neisplativ. Stoga je  izgradnja i implementacija regionalnog centra za Slavoniju i Baranju Orlovnjak dodatan trošak koji  neće postići veću kvalitetu gospodarenja otpadom. Koliko predloženi modeli ne funkcionirju u  praksi, pokazalo je i nekoliko pitanja iz publike koji su problematizirali cijeli niz u javnosti već  notornih problema s funkcioniranjem navedenih centara. Dio sudionika okruglog stola istaknuo je  da je potrebno preispitati taj koncept i usmjeriti sredstva na lokalnu razinu, što bi pridonijelo bržem  ispunjenju ciljeva smanjenja nastanka, ponovne uporabe, recikliranja i kompostirnja otpada. To je i  jedna od preporuka koju je izradila mreža JEDRO.  

Osim revidiranja normativnog okvira i većeg ulaganja u decentraliziranu infrastrukturu, za održiv  sustav nužan je i angažman korisnika usluge, s čime su se složili svi prisutni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije