IZBORI U SRBIJI

Oporba poziva na prosvjed, tvrde da se dogodila krađa: 'Izdano je 40 tisuća novi osobnih iskaznica za Beograd'

Serbia holds snap parliamentary, local elections
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.12.2023.
u 08:51

Vodeća oporbena koalicija na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji osporila je u izbornoj noći nakon prijevremenih izbora u nedjelju "apsolutnu pobjedu" Srpske napredne stranke (SNS) koju je proglasio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čije ime je nosila lista SNS-a.

Lista 'Srbija protiv nasilja' poslala je priopćenje povodom izbora održanih u nedjelju u Srbiji. Oni su zatražili poništavanje izbora u Beogradu te ponavljanje glasanja za Skupštinu grada. Navode kako je 'više od 40 tisuća ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizirano dovedeno radi podrške SNS listi. Oni zahtijevaju i 'čišćenje biračkog popisa'.

- Pozivamo građane Beograda na prosvjede zbog krađe izborne volje ispred Gradske Skupštine (Starog dvora) u 18 sati, odakle ćemo se uputiti ka sjedištu Republičke izborne komisije u ulici Kralja Milana - navode u priopćenju.

Na osnovi 81 posto prebrojanih glasova u Beogradu SNS ima 21 tisuću glasova više od liste 'Srbija protiv nasilja', naveli su. 

Vodeća oporbena koalicija na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji osporila je u izbornoj noći nakon prijevremenih izbora u nedjelju "apsolutnu pobjedu" Srpske napredne stranke (SNS) koju je proglasio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čije ime je nosila lista SNS-a.

VEZANI ČLANCI

Nositelj liste proeuropske koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio je kasno navečer da se u nedjelju svjedočilo "neviđenom izbornom nasilju", ustvrdivši da je izdano 40.000 novih osobnih iskaznica za beogradske izbore, te da se glasače dovodilo u Beograd, a "sabirni centar" bila je "Štark Arena" u koju su organizirano dovedeni glasači iz BiH. - To što se danas dogodilo ne može biti nešto što ćemo prihvatiti kao rezultate demokratskih i fer izbora - rekao je Aleksić u nedjelju kasno navečer u stožeru koalicije.

Republička izborna komisija je obradila 7.687 od 8.273 biračkih mjesta. Prema njihovim podacima, lista oko SNS-a osvojila je 47,09 posto glasova, lista Srbija protiv nasilja 23,05 posto glasova, lista oko SPS-a 6,64 posto glasova, koalicija NADA 4.97 posto, a lista čiji je nosilac Branimir Nestorović 4,65 posto glasova.

 

Komentara 2

XA
xaron
23:08 18.12.2023.

Ovo se ne moźe dogoditi u US , jer se tamo moźe glasovati i bez ikakve iskaznice.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:23 18.12.2023.

I sad kako Vučićeva Srbija može dokazati EU da primjenjuje opredjeljenja Europe. Oni su pod Vučićem odvedeni u nacionalnu sramotu u kakvoj je bila i Hrvatska kada je u Mostaru dijelila tisuće hrvatskih putovnica u svom diplomatskom predstavništvu. Svi kriminalci u to vrijeme, bez obzira na vjeru ili nacionalnost, mogli su lako preko hrvatskih mostarskih državnih službenika dočepati se hrvatskih dokumenata. Sada je Srbija dala svoje dokumente tko zna kome, i to falsificirane tako da dobitnike dokumenata nitko neće moći pronaći. Samo zato da Vučić produži svoj mandat, jer drugačije u Beogradu nije išlo jer su mu Beograđani već ranije okrenuli leđa. I za to su opet iskoristili pravoslavce iz BiH. Praktički otvoreno, uz suradnju policijskih i obavještajnih službi Republike Srbije, jer je trebalo organizirati i prijevoz i prostorije i službenike i sredstva za spašavanje Vučićeve politike u Beogradu, kad su već Beograđani se udaljili od Vučića. Ovo bi moglo oštro zapriječiti ulazak Srbije u EU, što je bio i cilj u konačnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije