Žrtve tehnologije

Oprez! Smartfon-zombiji!

mobitel
Foto: Thinkstock
02.04.2017.
u 08:22

Američke vlasti tvrde da su pametni mobiteli najveći krivac za drastično povećanje broja poginulih pješaka na ulicama američkih gradova

Američke vlasti izuzetno su zabrinute zbog činjenice da je u toj zemlji u 2016. poginulo najviše pješaka u posljednjih dvadeset godina. Poginulo ih je ukupno šest tisuća, a statistike pokazuju da je to četiri puta više nego prije šest godina.

Razloga za ovaj nevjerojatan rast broja poginulih pješaka u prometu ima više, no jedan je ipak istaknut kao najveći – povećana upotreba pametnih telefona među svim sudionicima u prometu. Iako dio krivice za stradavanje pješaka snose vozači koji telefoniraju i surfaju, ipak je veća krivica na pješacima koji su u velikom broju slučajeva tako zaneseni onim što rade na pametnom telefonu da i ne primjećuju ništa oko sebe, pa ni jureće automobile. Dobili su već i svoje ime: “smartfon-zombiji”. Slušajući glazbu, telefonirajući ili surfajući, oni i ne primijete da prelaze preko ulice dok im je crveno na semaforu.

U njemačkom gradu Augsburgu na brojnim pješačkim prijelazima ugradili su crvena i zelena svjetla u pod kako bi pješaci zadubljeni u svoj pametni telefon ipak primijetili da im prijeti opasnost. U Nizozemskoj rade na posebnim semaforima koji bi preko kolnika bacali crveno i zeleno svjetlo namijenjeno upravo navedenoj vrsti “zombija” kojih je na ulicama gradova sve više i više.

No američke vlasti napominju da gospodarski rast, niže cijene benzina, ali i rastuća svijest o tome da se treba što više kretati doprinose broju stradalih pješaka.

> >  VIDEO Pisao poruku šefu na mobitelu a onda je dignuo glavu i u šoku počeo bježati

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
09:26 02.04.2017.

Nije mi jasno zašto ne se u telefone ne ugrade senzori koji bi takvu praksu isključili automatski prilikom kretanja .Naravno proizvođačima nije u interesu ometati kupce uvođenjem tih tehnologija jer im je jedino važna zarada . Inače poznato nam je da su u svim modernim mobitelima već ugrađeni senzori koji bilježe kretanje pa i pamte rute kretanja bilo to satelitski ili preko mreže .Čini mi se kako postoje neki softveri koji prilikom vožnje prilagode uređaj rukovanju u vozilu i komunicira se glasom i.t.d. Treba izgleda vremena kako bi nove tehnologije sazrele i postale bezopasne .

BF
bf2
21:18 02.04.2017.

prirodna selekcija :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije