Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK IH TERETI ZA MITO

Optužno vijeće Mamiću i optuženim sucima odgođeno zbog neuredne dostave poziva

Zagreb: Optužno vijeće za osječke suce  Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Antu Kvesića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/15
15.01.2024.
u 15:13

Iako se na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo raspravljati o optužnici koju je USKOK podigao protiv Zdravka Mamića te trojice suda Županijskog suda u Osijeku i još nekoliko osoba, optuženih za davanje i primanje mita, sjednica optužnog vijeća je odgođena za veljaču. Razlog je što dostava poziva za jednog od optuženika nije bile uredna, pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave.

Osim Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu  od hrvatskog  pravosuđa te žive u BiH, optuženi su suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić te poduzetnik Drago Tadić i Nataša Sekulić. USKOK u optužnici tvrdi da je Zdravko Mamić dao najmanje  370.000 eura mita u više navrata sucu Vekiću, koji je  taj iznos trebao podijeliti sa sucima Kvesićem i Krušlinom. Od tog iznosa, prema optužnici, najmanje 30.000 eura bilo je utrošeno na ljetovanja i putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu Vekića i njemu bliskih osoba, dok je 20.000 eura bilo navodno za troškove financijske vještakinje. Zoran Mamić se tereti da je od sume mita osigurao 100.000 eura, koje je pak Vekiću, tvrdi USKOK predao Tadić. USKOK u optužnici tvrdi i da su sudac Vekić i Nataša Sekulić, prikrivajući porijeklo tih 370.000 eura kupovali automobile i nekretnine.

Mamić, nekada, a mnogi kažu i još uvijek, alfa i omega hrvatskog nogometa pa i Dinama, još od 2018. živi u BiH, u koju je pobjegao, prethodno si ishodovavši i državljanstvo susjedne države, netom prije no što mu je trebala biti objavljena nepravomoćna  presuda za aferu Dinamo. U međuvremenu, ta presuda kojom je osuđen na šest i pol  godina zatvora je postala pravomoćna, a protiv njega je pokrenuto još nekoliko postupaka koji su u različitim fazama. Jedan od tih postupka je i onaj u kojem ga se tereti da je dao mito pojedinim sucima Županijskog suda Osijeku, na kojem se vode ili su se vodili postupci protiv njega zbog izvlačenja novca iz GNK Dinama.  Tijekom istrage svi su optuženici iznijeli  obrane, neki i više puta. Sudac Krušlin u obrani nije sporio da mu je Mamić dao sat, kojeg mu je i vratio, no negirao je da je za taj sat trebao donijeti povoljnu presudu Mamiću. Krivnju su nijekali i suci Vekić i Kvesić. Što se tiče Tadića, on je obranu iznosio dva puta. Jedini je od optuženika priznao ono za što ga USKOK tereti.

- Netko mi je u loži rekao da  Mamić opet nekome poklanja sat i bio sam šokiran kada sam vidio da je to sudac Krušlin. Kada sam im prišao, čuo sam kako pričaju tko može suditi Mamiću i Mamić je bio oduševljen. Krušlinu sam šapnuo da nije normalno što uzima sat od Mamića, no on na to nije reagirao - iskazivao je Tadić u obrani.

VIDEO Mamićev odvjetnik obratio se medijima prije optužnog vijeća

Krušlin se branio da je to bila bezvezna situacija, potaknuta alkoholom i da je on sat vratio. Tvrdio je da nikakvo mito nije primio te na koncu da ne može  biti riječi o mitu, jer je on taj koji je Mamića i osudio. Međutim, USKOK u optužnici navodi da iz zapisnika o vijećanju i glasanju oko presude Mamiću i ostalima, proizlazi da Krušlin, iako predsjednik vijeća, nije bio taj, koji  je osudio Mamić, već su to učinili članovi vijeća. Iz tog zapisnika proizlazi i da je Krušlin, prilikom vijećanja o prethodnom pitanju vezano za  ovlaštenog tužitelja, izdvojio svoj glas te naveo da bi trebalo donijeti - odbijajuću presudu. Uz to, po USKOK-u dokaz da je ipak bilo koruptivnog dogovora između Mamića i Krušlina je i to što je  nakon izdvajanja svog glasa, Krušlin tražio da njegovo opisano obrazloženje toga bude priloženo u pisanoj odluci te otpravljeno s presudom. Za otpravak presude je kao predsjednik vijeća bio zadužen on, a pisanog obrazloženja izdvojenog glasa na koncu - nema. USKOK tvrdi da je to Krušlin namjerno napravio, kako ne bi bio otkriven jer je znao i da je prema ZKP-u, bez pisanog obrazloženja podatak o njegovom izdvojenom glasu - tajan.

Što se tiče suca Vekića, Mamić u obrani tvrdi da mu je predavao novac u gotovini za njega i suca Krušlina. Opisao je jednu takvu primopredaju u automobilu pod južnom tribinom maksimirskog stadiona.

- Dao sam mu 100.000 eura u kunama, a taj je novac bio namijenjen Vekiću i Krušlinu. U proljeće 2018., kada je suđenje već bilo pred krajem, susreo sam se s Vekićem u restoranu Zelenjak i tada sam mu na njegovo traženje  predao dodatnih 100.000 eura za suca Krušlina. Mjesec dana prije kraja suđenja sam mu u stanu Nataše Sekulić dao još 20.000 eura. On je tvrdio da je to novac za financijsku vještakinju čiji iskaz treba Krušlinu da me oslobodi. Tijekom suđenja sam Vekiću i njegovoj prijateljici Nataši  Sekulić platio ljetovanje u Pirovcu, dao sam mu 10.000 eura za ljetovanje iduće godine u Rovinju, platio sam im doček Nove  godine 2018. u Dubaiju... - iskazivao je Mamić u obrani.

VEZANI ČLANCI 

Sudac Vekić sve Mamićeve navode niječe, te  kaže da je Mamića upoznao nakon jedne utakmice u studenom 2016. dok su svi ostali njihovi kontakti bili - slučajni. No za Vekića je problematično, što je Mamićeve navode potvrđuje njegova bivša supruga Marina Mamić te što iz dokaza proizlazi da je Mamić koristio mobitele drugih ljudi kako bi komunicirao s Natašom Sekulić koja mu je bila veza za komunikaciju s Vekićem. Jedna od tih drugih osoba bila je i Marina Mamić, kojoj je Nataša Sekulić u srpnju 2020. poslala poruku za Mamića u kojom mu čestita rođendan, poručivši da je to poruka od onih koji ga vole.

Mamić je u svojoj obrani tijekom istrage iskazivao i kako je, navodno mito, davao.

- Ja sam njemu taj sat dobrovoljno dao, a on ga je još dobrovoljnije primio. I tada smo konstatirali i to obojica, da je to početak jednog divnog prijateljstva. Riječ je o satu koji vrijedi više od  20.000 eura. I tada su mi Darko Krušlin i Zvonko Vekić rekli da su oni suci koji će mi suditi. Kazali su mi i da bi mi teoretski mogla suditi četiri suca, pa su pojasnili da je Zvonko Vrban potrošen jer je bio predsjednik optužnog vijeća, dok je sudac Brkić duže vrijeme bio na bolovanju. Stoga sam bio sto posto siguran da je to točna informacija i da su mi prišli kako bi me "kasirali". I nisam počinio djelo za koje me teretite jer sam na njega zapravo bio primoran. Suci Županijskog suda u Osijeku su me reketarili - tvrdio Zdravko Mamić.

VIDEO Plenković u Saboru imao savjet za SDP: 'Sugeriram Bauku da to ne čini ni u ludilu, ni pod utjecajem opijata' 

Komentara 1

MK
MKinkognito60
08:43 18.01.2024.

Zanimljivo, neuredna dostava, pa kako? Za neplaćeni parking sa drugog dijela svijeta je uvijek uredna dostava, za bakicu koja ne plati HRT-u mjesečnu pretplatu uvijek uredna dostava, za ... Uglavnom za male ljude uvijek uredna dostava, a za neke zvijrke iz Hrvatskog zverinjaka krupnih zubi (bogatih) pa neuredna dostava. Mislite li zaista kako su suci potplaćeni koji sudeći po zaostatcima u sudovanju zapravo već dugo štrajkuju. Osim toga optužnica protiv Mamića može pasti ako ne prije onda na evropskom sudu ako prije ne ode u zastaru. Počelo je naopako jer su suđenje prenjeli u Osijek vjerojatno znajući što se tamo događa i kako će biti veliki prostor za rane manevre obrane. Muka mi je od njihovih zahtjeva za povećanjem materijalnih prava, čovjek bi povjerovao kako advokati obrane traže načine za odugovlavačenje. Sudski bogovi prava to rade, baš u Osjeku kao po dogovoru mora biti osuda za svaku tužbu. Sve presude su pravilu 6 i više godina kako bi se preko pritvora oiguralo izvršenje kazne ako prva presuda padne na višim instancama. I ne zaborvite kako postoje advokatske sive eminencije koje uvijek ishode oslobađajuće presude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije