Kritika ORaH-a

'Vlada zagovara potpunu suprotnost onome o čemu govori papa Franjo'

Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.06.2015.
u 12:01

Smatraju da su u suprotnosti sa stavovima pape Franje projekti termoelektrane Plomin C na ugljen te bušenje nafte

Iz stranke ORaH, na čijem čelu se nalazi bivša SDP-ovka Mirela Holy, ističu kako sve su hrvatske Vlade, pa tako i aktualna, provodile politike koje su u suprotnosti sa najnovijom enciklikom pape Franje.

Smatraju da su u suprotnosti sa stavovima pape Franje projekti termoelektrane Plomin C na ugljen te bušenje nafte u Jadranu jer ističu kako oni ne vode "u smjeru održivog razvoja".

Priopćenje koje potpisuje glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević prenosimo u cijelosti:

"Pozdravljamo potporu i doprinos pape Franje raspravi o potrebi redefiniranja socijalnog i gospodarskog napretka te postavljanje borbe protiv globalnih klimatskih promjena na vrh  političkog dnevnog reda. Papina enciklika ne govori samo o ekologiji, nego i o održivom razvoju, odnosno o široj povezanosti gospodarstva i okoliša  s društvenom pravdom.

Enciklika je objavljena u vrijeme sve veće globalne potpore borbi protiv klimatskih promjena  političke i ekonomske elite, o čemu svjedoči i izjava o klimatskim promjenama sastanka skupine G7 te novi smjer skretanja ulaganja (eng. divestment) od fosilnih industrija koji uzima sve više maha u SAD-u i Europi. Moramo se boriti protiv klimatskih promjena jer je to i borba za pravednost, zaštitu siromašnih i stvaranje novog osjećaja moralnosti pri rješavanju sadašnjih, ali i budućih ekonomskih, društvenih i okolišnih izazova. Gospodarstvo moramo vratiti u službu interesa društva, a ne pukog
ostvarivanja profita i rasta kao cilja za sebe.

Enciklika iz Vatikana doprinijet će i pripremi nadolazećeg globalnog dogovora o borbi protiv klimatskih promjena - COP21 u Parizu, a nadamo se i u domaćim nacionalnim politikama pa tako i u Hrvatskoj. Politika Vlade Republike Hrvatske, kako bivše, tako i sadašnje, zagovara potpunu suprotnost onome o čemu govori Papa u enciklici, kao što su, primjerice, projekti Plomin C na ugljen i bušenje nafte u Jadranu što definitivno ne vodi u smjeru održivog razvoja.

Klimatske promjene imaju direktne posljedice u Hrvatskoj. Svjedoci smo zagađenja zraka, voda i zemlje, ponajviše od strane fosilnih industrija, ali i zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada. Crpljenje nafte iz Jadrana i izgradnja termoelektrana na ugljen direktno ugrožava staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, direktno šteti ljudskom zdravlju i neopravdano ugrožava važnu gospodarsku granu Hrvatske – turizam, odnosno izvor direktnih prihoda mnogih građana.

Sve to smanjuje kvalitetu života, povećava nejednakost i uništava društvo. Možemo li stoga u današnjim uvjetima govoriti o stvarnom  socijalnom i društvenom napretku? Papa u enciklici kaže kako je politika sluga ekonomije, a u pravilu zbog grijeha političkih dužnosnika najviše ispaštaju najslabiji i najsiromašniji. Pridružujemo se stoga pozivu pape Franje: dosta nam je bilo nemorala i rugla etike. Neophodan je širi dijalog pri uspostavljanju novih nacionalnih i lokalnih politika i transparentnost u donošenju odluka, jer je ovakva situacija neodrživa. Nije dovoljan dijalog političara i kapitalista. U novi dijalog moraju se aktivno uključiti i znanstvena zajednica, političke stranke i udruge civilnog društva kako bi zajedno osmislili i u djelo proveli model održivog razvoja Hrvatske. Stoga pozdravljamo Papin doprinos u pokretanju promjena", stoji u priopćenju ORaH-a.

>>Iako radikalna, enciklika nije komunistički manifest

>>Papa nas pozvao da se ekološki preobratimo

Komentara 26

JK
ja-kan
12:50 21.06.2015.

Pa kako potoje Božje zapovijedi tako postoje i zapovijedi ove Vlade, evo nekih: - Uhljebi svog stranačkog druga, brata, prijatelja, kuma ili ljubavnicu, - Ukradi ali ne samo za sebe nego manji dio i za stranku, - Kada kradeš kradikradi preko konzultantskih tvrtki, - Ako te uhvate u lopovluku pričaj o ustašama i partizanima, - Svim državnim poduzećima upravljati kao da su vlasništvo stranke, ......

LI
lijevo45
20:02 21.06.2015.

Održivi razvoj ne znači izostanak industrijske proizvodnje i život na razini 16. stoljeća. Malo se informirajte! Na kraju krajeva, održivi razvoj zagovarala je i predsjednica u svom inauguracijskom govoru.

DU
Deleted user
12:27 21.06.2015.

slažem se da razvoj treba biti održiv i ekološki ... naravno ... ali bih više volio vidjeti da se u Hrvatskoj nešto gradi i radi, nego tamo neke zaštićene žabe koje spokojno krekeću u nekoj bari ... naravno, karikirano rečeno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije