Ekorenta

Organiziranim grupama od iduće sezone naplata ulaza na Rastoke

'03.07.2009., Rastoke . Radovi na obnovi kanalizacije uznemiruje ugostitelje na Rastokama koji se boje se da ce zbog toga izgubiti goste  Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list'
'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
21.08.2012.
u 16:00

To zasad neće vrijediti za pojedince, a u slunjskoj Turističkoj zajednici nadaju se da bi naplata za grupe mogla zaživjeti od 1. siječnja

Organizirane grupe, koje slunjske Rastoke dolaze razgledavati u sklopu aranžmana putničkih agencija, od iduće bi godine trebale plaćati ulaz. Nakon što godinama nisu imali gotovo nikakav financijski učinak od brojnih gostiju koji obilaze taj jedinstveni biser, u Slunju su napokon odlučili uvesti reda.

Znati potrebe gostiju

 Po podacima Turističke zajednice grada Slunja samo na jednom ulazu godišnje se bilježi oko 150.000 posjeta. Osim što nema očekivanih ekonomskih rezultata, problem je i što samostalnim obilaskom turisti ne dobiju kvalitetne informacije o tom prostoru.

To bi se uskoro trebalo promijeniti. Zasad bi se naplata uvela samo za grupe, ali ne i pojedince. Time bi se na neki način zaštitili iznajmljivači soba i ostali turistički djelatnici bazirani na individualnim posjetima.

 – To sam predlagao još prije tri godine i nije uspjelo. Ako novi pokušaj opet ne uspije, imat ćemo ovo sada, brojne turiste bez nadzora i loš opći dojam. Naplata ulaza bila bi simbolična. To bi na neki način bila ekorenta.

Osim kvalitetnog obilaska uz pratnju vodiča, time bismo dobili i povratnu informaciju o tome tko nam dolazi, kakve su želje i potrebe naših gostiju – napominje inicijator ideje Darko Flanjak.

Ujedno je i član radnog tijela o uvođenju naplate na Rastoke te vlasnik najvećeg ugostiteljskog objekta u Karlovačkoj županiji specijaliziranog upravo za prihvat organiziranih grupa.

 – Rastoke imaju sve preduvjete da postanu nositelj turističke ponude u regiji. Uvođenjem naplate ulaza dugoročno bismo svi imali koristi – smatra Flanjak.

 Nepoštivanje pravilnika

 Nadzor bi provodila javna ustanova. Čitav je prijedlog još u razradi što je potvrdio i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović. U svakom slučaju dobra volja postoji i sada se očekuju zakonski okviri.

Iako postoji pravilnik po kojem se Rastoke mogu razgledavati samo uz licencirane vodiče, u praksi je situacija bila posve drugačija, a provođenje nije imao tko kontrolirati.

 – Nadamo se da će naplata ulaza zaživjeti od 1. siječnja. Taj bi se novac vraćao Rastokama stvaranjem bolje turističke ponude i promocije – rekla je Ivančica Cindrić iz Turističke zajednice grada Slunja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kravata
kravata
09:30 23.08.2012.

ako budu skupe kao plitvice lako čete prebrojit goste iz hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije