stečajni zakon

Orsat Miljenić: U Hrvatskoj 15.000 pravnih osoba nema niti jednog zaposlenog

orsat miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.06.2015.
u 15:22

Vode se bezbrojni postupci da bi došli do četiri posto naplativosti. Prečesto se stečaj vodi zapravo samo zbog troška, a događa se da trošak uzme 60 - 70 posto, rekao je ministar pravosuđa tijekom rasprave o konačnom prijedlogu Stečajnog zakona

U Hrvatskoj ima oko 15 tisuća pravnih osoba koje nemaju niti jednog zaposlenog, a dužne su oko 15 milijardi kuna, upozorio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić tijekom saborske rasprave o konačnom prijedlogu Stečajnog zakona kojeg dio oporbe ne planira podržati. Zakon bi trebao skratiti i učiniti efikasnijima stečajne postupke te osigurati namirenje vjerovnika, a u novi su zakon ugrađene i odredbe o predstečajnim nagodbama, koje će sada biti u nadležnosti sudova.

- Vode se bezbrojni postupci da bi došli do četiri posto naplativosti. Prečesto se stečaj vodi zapravo samo zbog troška, a događa se da trošak uzme 60 - 70 posto – kazao je Miljenić koji kao ključni dio izdvaja pravovremenenost pokretanja stečaja. Stečaj se automatski pokreće ako predstečajni postupak bude obustavljen ili ako je blokada računa tvrtke duža od 120 dana.

Ministar smatra da će se sudovi moći nositi s brojnim stečajevima koji će uslijediti nakon ove izmjene zakona. Trenutno u Hrvatskoj, dodao je, imamo 405 stečajnih upravitelja, od toga ih 50-ak nije nikad imenovano da vodi stečaj, a njih četvoro imaju preko 200 stečajnih postupaka.

- U Hrvatskoj postoji stečajna mafija, to su suci, upravitelji i bivši direktori poduzeća. Samo kada bi se pogledale imovinske kartice i kada bi se pronjuškalo po njihovim tajnim računima, vidjelo bi se da su te tri kaste među najbogatijima u Hrvatskoj – ocijenio je nezavisni Branko Vukšić, no Miljenić se nije složio s njegovom tvrdnjom o mafiji, posebice ako se u taj kontekst stavljaju i suci.

Zbilja sam uvjeren da svi rade maksimalno što mogu i maksimalno profesionalno. Naravno, ako ima nekakvih incidenata, na DORH-u je da ih procesuira – odgovorio je ministar Vukšiću.

Vukšić je ostao pri svome stavu.

- Mislim da bi se u Hrvatskoj mogao snimiti film o stečajnoj mafiji i sasvim sigurno da bi dobar redatelj sa tim filmom zaradio Zlatnu palmu jer mi smo raritetna zemlja u tim slučajevima – dodao je Vukšić.

HDZ-ov Ivan Šuker drži da Stečajni zakon "stvara pravnu nesigurnost u državi", a njegov stranački kolega Goran Marić je dodao da HDZ neće podržati zakon jer nisu razjašnjene sve okolnosti oko predstečajnih nagodbi.

- Treba razlikovati tvrtku koja ne isplaćuje tri mjeseca plaću, a ima ogroman kapital i imovinu i tvrtku koja nije isplatila plaću i nema uopće imovine. To ovaj zakon ne predviđa, on stavlja u isti koš tri neisplaćene plaće uzastopce ili blokada društva od 120 dana – primjetio je Marić.

HDZ-ov Dujomir Marasović pak dodaje da je "cijela rasprava nepotrebna i prodavanje magle".

- Vlada je donijela Zakon o predstečajnoj nagodbi dok je to bilo izvan zakona i radilo se ne po zakonu nego po nezakonju. E sad kad su se namirili milijarderi, kapitalisti, oni koji su privatizirali Hrvatsku, sad je ostala sitna boranija i sad vlada kaže to nama više ne treba, sad može po zakonu, i sad se vi sitne ribe ravnajte po zakonu i glođite - kaže Marasović.

S njime se ne slaže SDP-ov Ivo Jelušić koji naglašava da se zakonom želi pokušati u maksimalno kratkom roku sanirati tvrtku, vratiti je u život, ali i maksimalno namiriti vjerovnike.

- Zakon će na neki način motivirati poslovnu zajednicu, dužnike, vjerovnike, zaposlenike, menadžmente, vlasnike, sindikate, konačno i pravosuđe pa i FINA-u u smislu bržeg imobiliziranja i rješavanja onih poduzeća koja doista više nemaju nikakvu budućnost za funkcioniranje, ali i pomoći onima koji imaju perspektivu za oporavak – tvrdi predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt.

HNS-ov Srđan Gjurković priznaje da se ova kompleksna stečajna materija neće u cjelini riješiti predloženim zakonom.

- Neće i ne može jer je previše kompleksno. Međutim činjenica je da imamo 15 tisuća tvrtki bez zaposlenih što generira nekih 15 milijardi, kao što je i činjenica da predloženim zakonom imamo mogućnost da rješavamo te probleme, a nelikvidnost je u biti veliki multiplikator – zaključio je Gjurković.

>> Novi zakon očistit će tržište od nepoštenih poduzetnika

Komentara 7

VE
verakruz
16:30 02.06.2015.

Miljeniću... Ako imate u SDP-u ijednog nezaposlenog, eto ti prilike... Pozapošljavaj ih u te tvrtke... Odmah na cesti grabi i raspoređuj

FO
ForeignLegion1987
16:30 02.06.2015.

??????????????? pa jer on nije dao ostavku,,,majko bozija koliko sdp moze ici nisko i bezobrazno,,,na ocigled kradu i lazu,,,petljaju spletkare dokle ce to vise ici ,,ili se zaista moraju cekati izbori.....

HR
Hrabraja
17:04 02.06.2015.

Vecina tih tvrtki je obiteljska koje dok poplacaju sve namete drzave nemaju za place. Jednostavno si gospodine neznalico od ministra sami sebi ne isplacuju placu da bi nekako funkcionirali. Ali previse sam se u ovih nekoliko godina naslusala neznalica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije