AMERIČKI BRADLEY

Putin je ruski T-90 zvao najboljim na svijetu, ali u izravnoj borbi, dva Bradleyja izvojevala su pobjedu

SAD će poslati borbena vozila Stryker u Ukrajinu
MC1 DANIEL N. WOODS
27.07.2024.
u 15:48

Iako je Bradley prvenstveno dizajniran za prijevoz pješaštva u napadima, s dostatnom vatrenom moći za napad na utvrđene položaje i lakša oklopna vozila, u ovom sukobu se pokazalo da se može uhvatiti u koštac i s neprijateljskim tenkom ako dođe do borbe

Rat koji intenzivno u Ukrajini traje treću godinu izmijenio je u potpunosti brojne segmente modernog ratovanja. Deseci milijuna dolara skupi tenkovi poput zapadnih Abramsa i Leoparda te ruskih T-90 tenkva, pokazali su se nespremnima za intenzivno korištenje dronova u ovom ratu, naročito jeftinih FPV dronova koji se masovno koriste na bojišnici. No, dok su prevlast odnijele bespilotne letjelice, i neka zapadna oružja pokazala su se vrlo dobrima u novim uvjetima borbi. Bradley borbeno vozilo pješaštva je zasigurno jedno od uspješnih oružja. SAD ih je do sada Ukrajini donirao oko 300 takvih vozila, a iako ih je stotinjak uništeno činjenica je da su se, vidljivo je po brojnim snimkama, pokazali i vrlo učinkovitima protiv ruske vojne tehnike. A i kada su završavali pogođeni sačuvali su, zahaljujući svome oklopu, živote na stotine pripadnika ukrajinske vojske i svojih posada. Primjerice, u videu koji je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane ranije ove godine, ruski tenk T-90, kojeg je predsjednik Vladimir Putin nekoć proglasio najboljim na svijetu, suočio se s dva Bradleya koje koristi 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske.

Iako je Bradley prvenstveno dizajniran za prijevoz pješaštva u napadima, s dostatnom vatrenom moći za napad na utvrđene položaje i lakša oklopna vozila, u ovom sukobu se pokazalo da se može uhvatiti u koštac i s neprijateljskim tenkom ako dođe do borbe. Ruski T-90 trebao je biti jači konkurent Bradleyju, ali su Bradleyi izvojevali pobjedu. U videu, Bradleyevi nekoliko puta pucaju u ruski T-90 svojim automatskim topovima kalibra 25 mm, te mu oštećuju upravljačke sustave tenka. Kupola ruskog tenka počinje se nekontrolirano okretati, a zatim tenk skreće s kursa i zabija se u drvo.

"To je vrlo svestrano vozilo", rekao je Gustav Gressel, vojni analitičar pri Europskom vijeću za vanjske odnose, za Business Insider, objašnjavajući da "Bradley može i transportirati i gađati bilo koju metu na bojnom polju." SAD je Ukrajini dao svoju prvu seriju od više od 60 borbenih vozila početkom 2023. u iščekivanju ljetne protuofenzive, ali njihov uspjeh tijekom tog pothvata bio je ograničen. Nije ih bilo dovoljno, kažu Ukrajinci. Mada će neki reći da su primjenjivali skroz krivu taktiku u napadima na dobro utvrđene ruske položaje, pa uspjeha na koncu nije bilo.

Ukrajina je za svoje ofenzive rasporedila oklopna vozila u skupinama s trupama u jurišnim napadima na ruske obrambene linije, ali Rusija je uspjela spriječiti napredovanje korištenjem mina i masovnim korištenjem bespilotnih letjelica, topništva i navođenim projektilima. Snimka dronom iz lipnja prošle godine pokazala je tako veliku skupinu uništenih borbenih vozila Bradley u blizini Zaporožja nakon što su bila korištena u jednom takvom neuspješnom napadu.

VEZANI ČLANCI:

Jacob Parakilas, analitičar u tvrtki RAND Corporation, rekao je za BI da su se u ratu u Ukrajini napadi u kojima su korištene grupe vozila ili vojnika pokazali katastrofalnim jer su se mogli lakše nadzirati i napasti dronovima - ali da se Ukrajina prilagodila. "Činjenica da niti jedna strana nije uspostavila zračnu nadmoć u Ukrajini znači da takve koncentracije imaju tendenciju da postanu katastrofe, s brojnim vozilima izbačenim iz borbe topništvom, zračnim napadima, bespilotnim letjelicama i pješaštvom opremljenim protutenkovskim oružjem", rekao je.

"Kao rezultat toga, mnogo je veći naglasak u ukrajinskoj upotrebi na vozilima koja rade pojedinačno i fleksibilno." – dodao je Parakilas.Nakon neuspjele protuofenzive prošle godine, Ukrajina je počela slati ova vozila jedno ili dva odjednom u fleksibilnijim ulogama , kao što je potpora kopnenim trupama, napad na neprijateljske položaje ili čak evakuacija civila i ozlijeđenih vojnika u područjima borbe.

Osim brzine i naoružanja Bradleya, druge korisne sposobnosti uključuju noćno gledanje, što mu omogućuje da se koristi u noćnim borbenim misijama. Ukrajinske trupe su rekle da oklop vozila pruža veću otpornost na preživljavanje od nekih sovjetskih dizajna, rekavši CNN-u u rujanskom izvješću da je Bradley bio sposoban izdržati neke izravne ruske udare.

Gressel, analitičar Europskog vijeća za vanjske odnose, rekao je za BI da je prijetnja koju predstavljaju bespilotne letjelice blizu ruskih bojišnica dovela do toga da Bradleys djeluje sam u misijama brzog djelovanja. "Dakle, oklopna vozila dojure, ispune svoju borbenu misiju, a zatim se povuku što brže mogu", rekao je Gressel.

Ali bilo je i drugih borbenih prilagodbi. Analitičari i vojnici rekli su The Washington Postu u lipnju da nedostatak topništva uzrokovan prethodnim blokiranjem pomoći u američkom Kongresu znači da se vozila čak koriste za gađanje ciljeva unutar zgrada koje bi inače bile napadnute samo s velike udaljenosti. Bradley ima dokazanu reputaciju kao svestrano oružje. Njegove američke posade uništile su mnoge iračke tenkove i oklopna vozila svojim topovima od 25 mm i TOW projektilima tijekom Zaljevskog rata 1991., a kasnije je odigrao ključnu ulogu u oklopnom napadu na Bagdad 2003.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

SAD će poslati borbena vozila Stryker u Ukrajinu
1/29

Ukrajina također smatra korisnim ovo sposobno oružje. U svibnju je Bradley onesposobio rusko oklopno vozilo na gusjenicama MT-LB u sukobu blizu Adviikve, poprišta nekih od najžešćih borbi u ratu. Samo nekoliko tjedana kasnije, Bradley je uništio dva ruska oklopna transportera BTR-82 u istoj regiji. U nekim je slučajevima čak prilagođen modernim prijetnjama. Na primjer, video koji je u lipnju objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane prikazuje kako Bradley čak uništava ruski dron koristeći svoje oružje.

U borbama s ruskim tenkovima, Bradleyu nedostaje borbena moć teško naoružanih i teško oklopljenih tenkova, ali njegov top ima brzu paljbu koja se može pokazati učinkovitom. Gressel je rekao da čak i ako Bradley "ne može probiti oklop [ruskog tenka] s automatskim topom, automatski top onesposobljava ruske tenkove i obično oštećuje njihove topove i/ili optiku."

SAD također izvlači lekcije iz rata u Ukrajini i načina na koji koristi Bradleyeve. Parakilas, analitičar RAND-a, rekao je da Pentagon modificira vozila Bradley kako bi ih bolje obranio od napada bespilotnih letjelica i zraka koji su se u ljeto prošle godine pokazali razornim protiv zapadnih oklopnih vozila. SAD, rekao je, integrira oružje koje bi moglo "presresti dolazne prijetnje prije nego što mogu pogoditi vozilo".

Ukrajina je primila 300 Bradleya, od kojih je izgubila stotinjak, prema nezavisnim stranicama koje prate gubitke vojne tehnike u Ukrajini. Vozila, kojih je bilo otprilike 10 puta više od tenkova Abrams, pokazala su se iznimno vrijednima za Ukrajinu na prvoj crti kao višenamjenska vozila, čak i uz prijetnje s kojima se suočavaju. A velik dio toga vraća se na korištenje. "Prilično je jasno da Ukrajinci koriste Bradleyje kao specifično i vrlo korisno oružje i, s obzirom na njihovu veliku vrijednost i ograničen broj, drže ih odvojene kako bi spriječili da jedan napad uništi više od jednog istovremeno", zaključio je Parakilas.

FOTOGALERIJA Hrvatsko selo duhova kojeg legenda veže uz jednog najpoznatijeg engleskog kralja

SAD će poslati borbena vozila Stryker u Ukrajinu
1/20
Ključne riječi

Komentara 29

GE
Gerilac78
16:54 27.07.2024.

Bradley je dobar ali nije samo za prijevoz pješastva kao kod nas Patria vec je i borbeno vozilo s tim 25 mm topom + TOW raketiranje. Svejedno to nije vozili za kontrirati tenku, ovoj je bila jedna situacija, i jedann vojnik pješak može uništiti tenk ako ga prvi pogodi ali u pravilu on gine prvi ne tenk.

DI
dinamo
16:12 27.07.2024.

fotka nema blage veze za tekstom.

CA
cavecanem
16:05 27.07.2024.

Još kad bi bila koja fotografija Bradleya …

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije