Raspisani izbori

Osijek će dobiti Dječje gradsko vijeće

izbori
Boris Ščitar/PIXSELL
29.04.2010.
u 18:10

Političari iz đačkih klupa gube mandat promijene li "stranku". Svaka će škola biti jedna izborna jedinica, a mali će vijećnici na mandat od dvije godine biti izabrani 31. svibnja.

Žestoka predizborna kampanja počinje! Pred Osječanima je 30 dana do velike odluke - tko će zasjesti u vijećničke stolce. Srećom, građanima ne slijede još jedni izvanredni izbori, kakvih su se nagledali protekle tri godine. Raspisani su, naime, prvi izbori za Dječje gradsko vijeće Osijeka.

– Molim samo novinare da kampanja bude što čišća. Pozivam svu djecu da se kandidiraju, dat ćemo im punu potporu jer upravo su oni budućnost grada. Sa starim političarima koji provode i pričaju o jednoj licemjernoj politici nema bolje budućnosti – objasnio je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo razloge raspisivanja izbora.

Novo vijeće imat će 20 članova, po jednog iz svake škole. Svaka će škola, tako, biti jedna izborna jedinica. Mandat će trajati dvije godine, a vijećnik može biti izabran najviše dvaput. Da dječji izbori nisu šala, pokazuju i prava izborna pravila, a učenike se poziva da se što aktivnije uključe. Za mjesto u vijeću mogu se boriti učenici viših razreda, a isti uzrast imat će i pravo glasa. Mali vijećnici u nečemu ipak nisu ravnopravni s odraslim “kolegama”. Promijene li školu, gube mandat, dok političari mogu mijenjati stranke koliko ih volja. Iako je ova dužnost počasna, Bubalo kaže da se plaši konkurencije pa se “trudi raditi što bolje”. Izbori su 31. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije