POTRAGA ZA NESTALIMA

Otac jednog od nestalih posjetio iskope nove masovne grobnice kraj Vukovara: 'Ne znam smijem li se nadati'

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/15
24.06.2024.
u 19:15

Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola" nedaleko od Vukovara pronađena je nova masovna grobnica.

"Ne znam smijem li se nadati da ću ovdje naći svoga sina. Imao je samo 21 godinu kad su ga odveli od mene," rekao je Mate Gombović koji je stigao danas na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola" nedaleko od Vukovara gdje je pronađena nova masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset tijela bačenih zajedno s komunalnim i životinjskim otpadom. Ovo je sekundarna grobnica, što znači da su tijela bila pokopana na drugom mjestu prije nego što su prebačena ovdje.

"Zajedno su nas zatočili, zlostavljali nas, tjerali nas da sakupljamo mrtve po Vukovaru. Dovozili su nas na ovo područje Petrovačke dole i vidjeli bismo traktore s prikolicama na kojima su ležali mrtvi. Sin i ja smo završili u logoru u Mitrovici. Tukli su ga preda mnom. To roditelj ne bi smio nikad gledati. Potom su nas razdvojili. Njega su odvezli nekamo, vjerojatno odmah i ubili. Sva tijela koja su tamo ubijena odvezena su nekamo, nitko ne zna kamo," nastavio je Gombović za 24sata. 

Na mjesto masovne grobnice stigli su ministar Tomo Medved i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić. Iskopavanja na "Petrovačkoj doli" traju već mjesecima. "Nalazimo se na lokaciji 'Petrovačka dola', pored Vukovara. Na ovoj lokaciji od travnja 2022. godine provodimo iskapanja s ciljem pronalaska nestalih osoba. Preduvjet za ovakav pristup bio je institucionalno rješavanje nadležnosti u okviru naših službi. Nakon što smo krajem 2021. zaprimili informaciju o mogućoj lokaciji, započeli smo početkom 2022. probna iskapanja. Do sada smo uklonili više od 90 tisuća kubika materijala i otpada te pronašli najmanje deset posmrtnih ostataka," rekao je Medved.

>>> Pronađena još jedna masovna grobnica: Otkrivena tijela na komunalnom odlagalištu

1/21

"Poruka je našim obiteljima da nikada nećemo stati. Pronaći ćemo sve naše nestale, nećemo se nikada umoriti i nećemo nikada stati s tim procesom. Vjerujem da će u konačnici počinitelji za to i odgovarati," zaključio je Medved.

Ivan Turudić također je dao izjavu: "Iskreno sam zaprepašten veličinom zločina koji je počinjen '91. i '92. godine. Znam koliko obitelji vape da se pronađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih. Tjelesni ostaci pronađenih osoba bit će dostavljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu. Nakon provedene analize, pokušat će se otkriti identitet žrtava i krenuti prema počiniteljima kaznenih zločina. Čestitam ljudima koji rade na ekshumaciji, napravili su impresivan posao" dodao je Turudić. 

VEZANI ČLANCI: 

 

Komentara 1

VK
vk52
20:59 24.06.2024.

Kako to da nisu i predsjednika za ljudska prava pupovca poveli sa sobom.Zar nije to njegov resor bit ce sigurno ljut i zamerit ce im?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije