OTKRIVENA IMENA UHIĆENIH

Policija odvela poduzetnika čija je tvrtka na meti istražitelja EPPO-a: 'Moj patent je zaštićen!'

Uhićen  Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa iz Donjeg Kraljevca
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/16
04.04.2023.
u 13:54

Sporna sortirnica, iako je dobila uporabnu dozvolu u ožujku prošle godine, nikada nije krenula s radom, i to navodno zato što je bila u tijeku priprema dokumentacije za nadmetanje, odnosno natječaj za odabir operatera novog postrojenja

Zbog malverzacija u projektu izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi jutros je na području Rijeke i Međimurja uhićeno pet osoba, potvrdio je to Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). ''Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u sklopu projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi'', javili su ranije.

U kuću Đure Horvata u Donjem Kraljevcu, čelnika tvrtke Tehnix d. o. o. koja je na meti istražitelja EPPO-a, jutros je pozvana i hitna medicinska pomoć za vrijeme pretresa. Nakon kraćeg vremena, djelatnici hitne otišli su iz kuće u Donjem Kraljevcu, dok je Horvat ostao u kući. Nakon nekoliko sati pretresa i izvida, policija je službeno i odvela Đuru Horvata. 

Horvat se jutros i javio novinarima Jutarnjeg lista dok je s policajcima čekao svojeg odvjetnika. Kazao im je da ga nazovu sutradan, a potom i poručio: – Moj je patent zaštićen, optužili su me za njega, a ja imam sve to. Ja neću izići živ iz kuće. Moj je patent zaštićen, a oni su, kriminalci, mene optužili za moj patent. Pa svi vi o tome i o meni znate sve.

Neslužbeno doznajemo i da su uhićeni Irena Miličević, bivša pročelnica Odjela za komunalni sustav u Rijeci, Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o., Eddi Ropac, savjetnik za kapitalne investicije u riječkom Odjelu gradske uprave za komunalni sustav, Jasna Kukuljan, aktualna direktorica Čistoće i te Darko Žagar iz tvrtke Žagar koja je izvodila projektiranje na izgradnji sortirnice.

Miličević je inače u mirovinu otišla u siječnju 2021. godine, tek mjesec dana prije službenog potpisivanja projekta izgradnje sortirnice, dok je na čelu odjela provela 21 godinu. Kukuljan je pak na mjesto čelnice u Čistoći došla 2017.  

>> VIDEO Tko je Đuro Horvat? Europski tužitelji ga sumnjiče zbog malverzacija

Osim toga, Novi list izvijestio je i kako sortirnica, iako je dobila uporabnu dozvolu u ožujku prošle godine, nikada nije krenula s radom, i to navodno zato što je bila u tijeku priprema dokumentacije za nadmetanje, odnosno natječaj za odabir operatera novog postrojenja. Radove na izgradnji obavile su tvrtke Tehnix d.o.o. te GP Krk, a plan je bio da će u postrojenje na dan ulaziti oko 50 tona odvojeno prikupljenog otpada. Osigurala bi se, poručili su ranije, i priprema za ponovnu uporabu te recikliranja u minimalnom udjelu od 50 posto mase otpada. 

Dok je riječki gradonačelnik Marko Filipović na današnjoj sjednici Gradskog vijeća u Rijeci potvrdio kako su u tijeku uhićenja, poručio je kako je sve u slučaju izgradnje sortirnice bilo ispunjeno u zadanim rokovima te da nije bilo ''primjedbi ni penala''. EPPO pak javlja kako će ''donijeti odluku o daljnjem postupanju nakon ispitivanja osumnjičenika''.


 

Komentara 20

Avatar robil
robil
12:44 04.04.2023.

I svi uhićeni osim Obersnela a njegov potpis je na ugovoru.

VI
Vivian
12:40 04.04.2023.

Nije valjda da i zeleno-crveni kradu, muljaju i varaju? Zar ne propagiraju sebe kao zastitnike okolisa, kao postene i transparentne ?

DU
Deleted user
12:14 04.04.2023.

Neobično je da se za uhićene ne spominje da su većina ili svi članovi SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije