Pred stečajem

Otpuštaju 1100 radnika, a u tvrtki kćeri zapošljavaju tajnicu i pravnika

Robert Šarić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
29.01.2014.
u 09:30

U Agitu tvrde da tajnicu direktora trebaju jer dosad nisu imali nijednu, a pravnika da ih zastupa

Agit, tvrtka kći HŽ Carga, koji mora otpustiti 1100 radnika, smanjiti plaće svima 20 posto i u koji će država utući još 230 milijuna kuna kako ne bi otišao u stečaj s likvidacijom, raspisala je natječaj za zapošljavanje tajnice direktora i voditelja pravnih poslova! U Agitu tvrde da su natječaji raspisani radi reorganizacije i da će novi radnici biti zaposleni privremeno, do kraja ove godine, no u oglasima se ne navodi da su ti poslovi na određeno vrijeme.

Direktor Agita Marijo Šarić kaže da je za novo zapošljavanje dobio dopuštenje Skupštine, koju čini direktor Carga Danijel Krakić, jer u tvrtki nije bio zaposlen nijedan pravnik koji bi zastupao Agit. Tvrtku su zastupala odvjetnička društva, što je, kaže Šarić, bio znatan financijski teret za tvrtku. Na poslovima tajnice uprave, navodi Šarić, privremeno su bili raspoređivani drugi radnici, zbog čega je inspekcija rada utvrdila nepravilnosti i novčano kaznila Agit. U Agitu je zaposleno 135 radnika, a Šarić tvrdi da će novo dvoje osigurati zakonitost rada tvrtke i smanjenje troškova.

>> HŽ Cargo za spas mora otpustiti 1100 radnika i smanjiti plaće 20%

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
09:48 29.01.2014.

Istini za volju, u HŽ Cargu zaposleno je nekoliko pravnika, ali u profesionalnom pogledu toliki su šrot da AGIT ni od jednoga od njih ne bi imao nikakve koristi ako bi ga preuzeo kao višak u matičnoj tvrtki. To su ljudi koji godinima, a neki i desetljećima, na sudu nisu dobili ni jedan spor u korist HŽ Carga. Neka javnost zna i to, jer takvih neproduktivnih "kadrova" s VSS-om (osim pravnika) pun je HŽ Cargo. Oni su mu veći balast nego recesija i veliko smanjenje obujma prijevoza tereta u posljednjih pet godina.

DR
DRINUTREBAPREGAZITI
09:42 29.01.2014.

da nisu iz HNS-a?

IM
Immanuell
10:25 29.01.2014.

Što je tu čudno?! Tvrtka u državnim jaslama otpušta radnike i zapošljava pravnike i ine "pisare". Jer da će im trebati da ih zastupaju i da osiguraju pravni okvir. To je u skladu s današnjom praksom da se produkcija prekida, živi se od zraka, a predstavnici takvog načina parazitiranja se prave kako jako rade, sve otpuhuju jer im je teško breme tereta, prepisuju s formulara u tablicu i obrato (ne znam samo što kad nema produkcije) i što je danas najvažnije, kotiraju u društvu. Danas je za kotiranje potrebno da se praviš kako ti je teško u odijelu od 4000 Kn i kravatom od 600 Kn, da ustvari pretačeš iz šupljeg u prazno, da radiš na štetu cijele zemlje, da bi od nekoga nadređenog (istog takvog kakav si i ti) dobio nezarađeni novac za plaću, naravno, redovito znatno višu od državnog prosjeka. Taj nezarađeni novac dobiva se prodajom državnih obveznica u inozemstvu uz visoku kamatu. To je ono što danas rado obavlja Slavko Linić, prije toga je Martina Dalić, prije nje je Šuker itd..... Zato i nema nastojanja da se pokrene neki oblik kreativnosti i proizvodnje - zašto, kad se novac dobije vani, ne..... Ionako ga nikad nećemo vratiti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije