teško stradala u potresu

Otvorena obnovljena zgrada sisačke Gimnazije: Nakon 32 mjeseca učenici se vraćaju u svoje klupe

Sisačka gimnazija obnovljena je nakon potresa i otvorena za učenike
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/10
04.09.2023.
u 13:12

Ravnatelj Božidar Dujmić je rekao da je ovo veliki dan za svih 320 učenika u 19 razrednih odjela, kao i djelatnike Gimnazije, a škola će, zahvaljujući novom prostoru u potkrovlju, sada raditi u jednoj smjeni

Nakon 32 mjeseca učenici sisačke Gimnazije vratili su se u svoju školsku zgradu, koja je teško stradala u potresu iz prosinca 2020. Nakon cjelovite obnove, u koju je Sisačko-moslavačka županija uložila oko 6,2 milijuna eura, većinom iz Fonda solidarnosti EU, zgrada izgrađena 1936. godine predana je na korištenje potpuno rekonstruirana i opremljena.

„Dug je put bio od potresa koji nam se dogodio i koji je teško oštetio ovu sisačku ljepoticu – zgradu Gimnazije. Nažalost, učenici su je morali napustiti i bili su u početku u nekoliko privremenih smještaja. Županija je u ljeto 2021. iselila svoje urede i preuredila ih pa su učenici tada mogli pohađati nastavu u sigurnom i čvrstom objektu od oko 650 kvadrata, koji su koristili i do danas, kada se vraćaju u svoju obnovljenu zgradu sa sada više od 4000 kvadrata“, rekao je prilikom otvorenje nove Gimnazije župan Ivan Celjak.

VEZANI ČLANCI:

Obnovom Gimnazije, rečeno je, omogućeno je najkvalitetnije obrazovanje sisačkih gimnazijalaca i u pogledu protupotresnih tehničkih karakteristika zgrade te sustavu grijanja i hlađenja gdje je ugrađena najmodernija tehnologija.

„Ovdje će sada učenici moći stjecati najkvalitetnije obrazovanje. Uređene su sve etaže, a dodana je vrijednost ta što je, osim same obnove, uređeno do sada neiskorišteno potkrovlje koje će koristiti nastavnici i uprava škole“, rekao je župan dodavši kako se očekuju u narednom razdoblju još sitniji popravci te postavljanje gumirane površine na vanjsko igralište čime će se zaključiti priča obnove ove zgrade.

Ravnatelj Božidar Dujmić je rekao da je ovo veliki dan za svih 320 učenika u 19 razrednih odjela, kao i djelatnike Gimnazije, a škola će, zahvaljujući novom prostoru u potkrovlju, sada raditi u jednoj smjeni.

GALERIJA Sisačka gimnazija obnovljena je nakon potresa i otvorena za učenike

Sisačka gimnazija obnovljena je nakon potresa i otvorena za učenike
1/10

„I škola ne samo da je obnovljena, škola je sigurna. Nešto više od 100 tona armature je ugrađeno u ove zidove, škola je dakle sigurna. Od danas krećemo i u nastavu u jednoj smjeni, odlučili smo se na to jer je osim obnove škole napravljena i njena rekonstrukcija. Neiskorišteno potkrovlje sada je uređeno za urede, zbornicu i nekoliko manjih učionica i školske klubove poput zadruge. Tako će puno bolje biti organiziranija nastava, kao i sve izvannastavne aktivnosti koje se odvijaju. Učenicima je sve prilagođeno, tu je i čajna kuhinja i učenički klub sada, a učenici će dobiti zadatak da se sami brinu oko tih prostora koje su njima namijenjeni", rekao je ravnatelj Dujmić dodavši kako su ove godine upisali 84 učenika u četiri razredna odjela. U jezičnu gimnaziju upisan je jedan razred, i tri razreda opće gimnazije dok nisu imali prijavljene za prirodoslovno matematički smjer ove godine.

Župan Ivan Celjak podsjetio je da je Sisačko-moslavačka županija u proteklom vremenu obnovila zgrade osnovnih škola u Dvoru, Glini, Jabukovcu, dvije osnovne škole u Petrinji, zatim područne škole u Češkom selu, Mošćenici i Hrastovici, te Industrijsko-obrtničku škola u Sisku i Tehničku školu u Kutini.

VEZANI ČLANCI:

„Ove jeseni, kada govorimo o složenijim i većim zahvatima, obnovljena je nova škola u Gori, izgrađena je potpuno nova područna škola u Nebojanu, obnovljena teško stradala u potresu osnovna škola u Mečenčanima i sada sisačka Gimnazija, a do studenoga se očekuje završetak obnove Srednje škole u Glini. Tu će učenici prijeći iz montažnog objekta u matičnu zgradu“, rekao je Celjak.

Preostaje još završiti izgradnju nekih škola, koje se grade iz temelja poput osnovne i srednje škole u Petrinji te Ekonomske škole u Sisku.

„Gradnja Ekonomske škole je u drugoj proceduri jer su učenici bili podstanari u objektu sisačke osnovne škole pa Ekonomska škola nije imala stoga pravo na obnovu i financiranje iz Fonda solidarnosti. Tu su dogovorena nacionalna sredstva te je u izradi glavni projekt za izgradnju nove zgrade. Treba reći kako je tu procedura drugačija od ove potresne procedure koja je zakonom bila ubrzana, ovdje su redovni rokovi koji , nažalost, sami po sebi duže traju“, zaključio je župan Celjak.

Komentara 1

Avatar barba_arba
barba_arba
13:29 04.09.2023.

koga briga za gimnazije i bolnice, bitno je eli bia penal ili nije i ko je otvorija restoran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije