Dizani kolači tradicionalno se peku za uskrsnje blagdane – pletenice s jajima – stari je običaj u mnogih naroda. Tu je i pinca, obavezna uskrsna poslatica, zečići i kokice, ali i slatka štrudla od sira.
Pinca, sirnica ili slatki kruh predstavlja tradicionalnu poslasticu za vrijeme uskrsnih blagdana. Mnogo je verzija pince, ovisno o kraju, ali i o domaćinstvu, pa tako kombinacija začina koje koristitie može varirati. Ova delicija može sadržavati grožđice, limunovu koricu, rum, pa čak i ružinu vodicu…
Tradicionalno, peče se dan prije Uskrsa, a konzumira na uskrsno jutro s pisanicama i šunkom u kruhu.
Prosijte 1 kg brašna na radnu površinu, u sredini načinite udubinu, te u nju stavite 25 dag otopljenog maslaca i 30 dag šećera. Dugo i čvrsto mijesite. Nasjeckajte pinjole, bademe, kikiriki po izboru (do 25 dag), ušećereno i suho voće po izboru – grožđice, smokve, marelice... (do 30 dag), naribajte limunovu koricu. Dobivenom tijestu pomalo primiješajte čašicu ruma i 2 dcl mlijeka. Oblikujte okrugli kruh, zarežite križ, pa pecite otprilike 1 sat u pećnici zagrijanoj na 200 Celzija. Ispečeno i ohlađeno prelijte otopljenom čokoladom ili samo stavite šećera u prahu.
Štrudle od sira u kontinentalnoj Hrvatskoj jedu se na Veliki petak, kao i tijesto s orasima i makom.
Želite li napraviti štrudlu od sira u pola kg svježeg sira treba umiješati vrhnje i jaja, dodati vanilin šećer i šećera po želji, 10 dag grožđica, naribane korice limuna, sok od limuna te sve dobro promiješati. Tijesto za savijače premažite uljem a zatim rasporedite pripremljenu smjesu, zarolajte i stavite u lim za pečenje. Sve savijače treba premazati smjesom u kojoj je malo otopljenog maslaca i jednog jaja te staviti peći. Pokrijte savijače folijom i pecite ih u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 170-180 Celzija 30 minuta. Potom maknite foliju i pecite još 10 minuta.
Uskrsna pletenica s jajima
Najprije je potrebno načiniti glatko tijesto. U posudi pomiješajte brašno (50 dag), kvasac u prahu, 12 dag šećera i malo soli. Primiješajte s malo mlijeka ¼ litre, otopljeni margarin (12 dag) i bademe. Dugo čvrsto mijesite. Neka se na toplome diže dva sata. Podijelite u tri dijela (odvojite sasvim malo tijesta) i ispletite pletenicu.
Namastite i pobrašnite lim. Polegnite pletenicu, savijte je u vijenac i pažljivo spojite krajeve svakoga od tri dijela, tako će vijenac biti lijep i pravilan. Utisnite u pletenicu četiri jaja i svako pričvrstite dvjema prekriženim trakicama tijesta. Premažite umućenim žutanjkom i stavite na toplo. Za pola sata opet premažite i pecite 45 minuta u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
Zečići i kokice
Namrvite kvasac u mlako mlijeko (1/4 litre), dodajte dvije žlice šećera i malo brašna, te držite na toplom da se digne. Mikserom izmiješajte 2 jaja, pola žličice soli i dvije žlice šećera. Brašnu dodajte smjesu jaja, dignuti kvas, 10 dag otopljenog maslaca i limunovu koricu. Dugo i čvrsto mijesite. Držite na toplom 15 minuta. Premijesite i držite još 15 minuta na toplom. Tada ponovo premijesite i razvaljajte da sloj bude debeo 1 cm. Kalupom u obliku zeca i kokice izrežite tijesto i premažite žutanjkom te pecite na 180 Celzijevih stupnjeva. Ukrasite po želji.