Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladu će formirati Keir Starmer

Ovo je novi britanski premijer: Konzervativci doživjeli težak poraz, laburisti do uvjerljive većine

British opposition Labour Party leader Starmer meets voters across the country as campaign continues
Foto: Phil Noble/REUTERS
1/2
04.07.2024.
u 23:12

Milijuni Britanaca glasali su danas na općim izborima u zemlji, a uvjerljivu pobjedu, prema izlaznim anketama, odnijela je laburistička stranka predvođena Sir Keirom Starmerom.

Prema izlaznoj anketi provedenoj za BBC, ITV i Sky News, laburistička stranka predvođena Sir Keirom Starmerom pobjeđuje na općim izborima u Velikoj Britaniji s uvjerljivom većinom od 170 glasova. Izlazna anketa pokazala je, naime, da će laburisti dobiti 410 mjesta u parlamentu, koji ih ima 650, čime se završava 14-ogodišnje razdoblje konzervativne vlade.

Sunakova stranka trebala bi dobiti samo 131 mjesto, što je najniži broj u poslijeratnoj povijesti. Glasači su kaznili konzervativce za krizu troškova života, godine nestabilnosti i unutarnjih borbi, zbog kojih je stranka imala pet različitih premijera od 2016. 

Liberalni demokrati rangiraju se kao treća stranka s predviđenim 61 zastupnikom, dok će Škotska nacionalna stranka pasti na 10 zastupnika prema prognozama. Prema izlaznim anketama, Reform UK bi trebao imati 13 zastupnika, Zelena stranka Engleske i Walesa dva, a Plaid Cymru će imati četiri zastupnika. Drugima se predviđa 19 mjesta.

Izlazna anketa temelji se na podacima glasača s otprilike 130 biračkih mjesta diljem Engleske, Škotske i Walesa. Važno je napomenuti da ova anketa ne obuhvaća podatke iz Sjeverne Irske. Prethodne izlazne ankete pokazale su visoku točnost u predviđanjima rezultata, s rasponom od 1,5 do 7,5 mjesta u posljednjih pet općih izbora. 

VEZANI ČLANCI:

FOTO Plenković organizirao svečanost u Banskim dvorima: Pogledajte tko je sve došao

British opposition Labour Party leader Starmer meets voters across the country as campaign continues
1/42

Komentara 6

NE
NenadNikolicCroatia
10:08 05.07.2024.

Keir Starmer je dio života proveo baveći se ljudskim pravima i zato dobio britansku titulu Sir. U okviru toga bavio se i zločinima u Vukovaru.

NE
NenadNikolicCroatia
09:56 05.07.2024.

Rishi Sunak i Penny Mordaunt bili su svijetle točke britanskog konzervatizma. Njih mi je žao, dobri su političari. Nigel Farage je uspio preko konzervativaca prvi puta se dočepati britanskog parlamenta kao što se uspješno dočepao njemačke putovnice već prvog dana Brexita. Farage je uz Borisa Johnsona najveća štetočina Konzervativne stranke, ujedno i cijelog UK. Doslovce, u samo 3 tjedna nakon Brexita nastupila je takva kriza u britanskim lukama da je prijetila i nestašica hrane zbog uporabe britanskih propisa a odbacivanja EU pravila, što je usporilo istovar brodova.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
23:36 04.07.2024.

U ožujku 2014. Starmer je bio zadužen da sucima u Haagu prezentira događaje u Vukovaru tijekom opsade i osvajanja grada, a posljednjeg dana usmene rasprave, 1. travnja 2014., uzvraćao je u ime Hrvatske na argumente iz protutužbe Srbije koji su se ticali vojno-redarstvene akcije "Oluja".....slijedi prekodrinsko kukumaknje o celom svetu udruženom protiv nebeskog naroda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije