Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijalni robot MVF-5

VIDEO Ovo je vatrogasni robot koji se uspješno izborio s vatrenom stihijom u Zaprešiću: 'Može ući u srce požara'

Foto: DOK-ING
1/49
20.06.2024.
u 16:34

Srećom u požaru, kao i za vrijeme intervencije nitko nije stradao, no materijalna šteta brojat će se u milijunima eura.

Miris izgorene plastike, sivo-bijela dimna zavjesa neugodnog mirisa u spoju sa sparnim danom i nebom zamućenim velikom količinom saharskog pijeska, kulisa su Zaprešića dan nakon velikog požara u Industrijskoj ulici u kojem je izgorjelo postrojenje tvrtke EKO-FLOR PLUS za obradu plastičnog otpada.

Veliki stup crnog dima, podsjetimo, nadvio se zapadno od Zagreba, nad dijelom Medvednice i Hrvatskog zagorja sinoć oko 19 sati kada je izbila vatra. Već za četiri minute prvo vatrogasno vozilo stiglo je na intervenciju, a s požarom se tijekom cijele noći borilo čak 200 vatrogasaca s oko 50 vozila, ali i posebnim robotima koji su pomogli da se buktinja ugasi oko 4 sata i 45 minuta ujutro.

Srećom u požaru, kao i za vrijeme intervencije nitko nije stradao, no materijalna šteta brojat će se u milijunima eura. Što je uzrok požara, utvrdit će policijska istraga koja će započeti kada se u potpunosti osigura požarište jer, kako su naveli vatrogasci, plamen čija je temperatura dosezala i 1600 stupnjeva Celzijevih uništila je zgradu. Uz ljude, u uspješnoj borbi protiv vatrene stihije pomogao je i specijalni multifunkcionalni robot MVF-5 kojeg proizvodi hrvatska tvrtka DOK-ING.

>>>  VIDEO Robotsko vozilo koje je gasilo požar u Zaprešiću

Civilna zaštita RH ima tri takva robota koji su posebno konstruirani za djelovanje u ekstremnim situacijama. Robot ima aktivnu i pasivnu zaštitu, balistički štit, sustav sprinkler koji ga hladi da može ući gotovo u srce požara. Na njemu su i senzori te kamere koje skeniraju područje i pomažu u suzbijanju vatre na njezinom izvoru te pružaju korisne informacije vatrogascima. Usto, ima vodeni top kapaciteta 2000 do 5000 litara u minuti, ovisno o modelu robota, a uz to ima i ralicu i kliješta kojima također može djelovati – pojasnio nam je Zvonko Orehovac, DOK-ING-ov stručni suradnik za krizni menadžment.

Na požarište je upućen robot stacioniran u Jastrebarskom, potvrdio nam je to sinoć potpredsjednik Vlade Davor Božinović, a upravo ovakvi napredni tehnološki sustavi koji pritom nastaju u Hrvatskoj jedan su od ključnih faktora uspješne borbe s najizazovnijim požarima. U DOK-INGU, koji se i inače bavi proizvodnjom vozila za specijalne namjene, ovaj stroj proizvodi se već petnaestak godina. „Ne šalji čovjeka da odradi posao stroja“ krilatica je tvrtka koja ovakav robot prodaje diljem svijeta od Srbije i Crne Gore do Njemačke, Indonezije i Malezije.  

>>> FOTO Vatrogasci se cijelu noć borili protiv vatrene stihije u Zaprešiću, evo što je ostalo

1/47

– Vozilom daljinski upravlja zapovjednik, a djelovanjem, snižavanjem temperature i skeniranjem središta požara, stvaraju se uvjeti za siguran ulazak vatrogasaca. Stroj se već dokazao i prilikom sličnih požara u Osijeku i na zagrebačkom Jankomiru – dodaje Orehovac.

Ovakva tehnologija ključ je i borbe sa šumskim požarima u minski sumnjivim područjima, kakvih još ima u Hrvatskoj, a u koje vatrogasci zbog sigurnosti ne smiju, kao i na terenima gdje su ugroženi stambeni objekti. A osim gašenja, odnosno primarnog djelovanja, brza reakcija koja pritom ne stvara rizik za žurne službe pomaže i u smanjenju sekundarnih posljedica, pojašnjava DOK-ING-ov stručni suradnik.

>>> VIDEO Zgarište tvrtke EKO-FLOR u Zaprešiću

– U slučaju kada se primarna zona ne može kontrolirati, tada mogu nastavi sekundarne posljedice poput širenja aerosola, dima ili potencijalnih eksplozija u slučaju da se u blizini nalaze zapaljive smjese ili pirotehnika, a što zajedno predstavlja ugrozu za okolno stanovništvo i gasitelje na licu mjesta. A robotom kojim možemo djelovati na suzbijanje vatre u realnom vremenu i u ekstremnim uvjetima izravno smanjujemo mogućnost sekundarnih posljedica – zaključio je Orehovac.

S obzirom na to da su ovakva rješenja budućnost, kontinuirano se nastavlja njihova nadogradnja i tehnološka poboljšanja kako bi se u budućnosti bez problema mogli nositi s još većim izazovima.

>>> FOTO Ogroman oblak dima obavio je Zaprešić

1/18

 

Ključne riječi

Komentara 2

PA
pavlov
17:08 20.06.2024.

A koliko bi gazda Pripuz platio izvoz opasnog otpada u Austriju i spaljivanjem istog u spalionicu... Onako slučajno se je i spontano samozapalilo i lova ostaje u džepu.... A nitko ne reagira na učestale ekocide od njegovih firmi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije