Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STVARNO IMA SVEGA

Ovo su neki od najbizarnijih običaja u svijetu: Evo gdje se odaje počast penisu, a gdje se preskaču bebe

Devotees celebrate Thaipusam with a pilgrimage to Hindu temple in Malaysia
Foto: ANNICE LYN/REUTERS
1/10
30.06.2024.
u 12:13

U Madagaskaru, stanovnici prakticiraju običaj Famadihana, ili "Okretanje kostiju". Obitelji izvlače posmrtne ostatke svojih predaka iz grobnica, zamotaju ih u svježu tkaninu i plešu s njima prije ponovnog ukopa

Svijet je bogat raznolikim i neobičnim običajima koji često iznenađuju svojom bizarnosti. U jednom dijelu svijeta postoji festival posvećen penisima, u drugom se preskaču bebe i tako se čiste od grijeha i štite od zla, a u jednoj državi mladenka prije vjenčanja mora očistiti lice sažaljenjem. U nastavku teksta pročitajte koji su neki od najbizarnijih običaja diljem svijeta. 

1. Kanamara Matsuri - Festival čeličnog falusa (Japan)
Svake godine u Kawasakiju u Japanu održava se Kanamara Matsuri, festival posvećen falusu. Sudionici parade nose velike falusne skulpture i uživaju u slatkišima i suvenirima u obliku falusa. Festival slavi plodnost i seksualno zdravlje. Na festivalu koji je fokusiran na spolne organe i plodnost, sudionici nose ogromne kipove penisa sa svetištima na rukama, uživaju u lizalicama u obliku penisa, kupuju svijeće u obliku penisa i - odjevaju se u penise. 

2. Skakanje preko beba (El Colacho) - Španjolska
U selu Castrillo de Murcia u Španjolskoj, održava se festival El Colacho gdje muškarci obučeni kao vragovi skaču preko beba koje leže na madracima. Ovaj običaj simbolizira čišćenje beba od grijeha i zaštitu od zla. Španjolska je zemlja poznata po mnogim neobičnim običajima poput tzv. tomatina, festivala gađanja rajčicama, ali El Colacho je svakako jedan od najzanimljivijih i najdugovječnijih.

3. Famadihana - Ples s mrtvima (Madagaskar)
U Madagaskaru, stanovnici prakticiraju običaj Famadihana, ili "Okretanje kostiju". Obitelji izvlače posmrtne ostatke svojih predaka iz grobnica, zamotaju ih u svježu tkaninu i plešu s njima prije ponovnog ukopa. Ovaj običaj slavi preminule i jača obiteljske veze. Običaj se temelji na vjerovanju da se duhovi umrlih konačno pridružuju svijetu predaka nakon potpune razgradnje tijela i odgovarajućih ceremonija, što može potrajati mnogo godina.

4. Thaipusam - Probijanje tijela (Malezija i Indija)
Thaipusam je hinduistički festival posvećen gospodinu Muruganu, gdje poklonici prakticiraju tijelesno probijanje iglama, kukama i kopljima. Običaj simbolizira duhovnu pročišćenje i posvećenost božanstvu. Poklonici, nazvani Ganaprakash, obred počinju u zoru, bušenjem lica - obrva, nosa i obraza - metalnim ukrasima i zakovicama. Nakon toga se, moleći, pročišćavaju vodom te u tijelo zabadaju metalnu konstrukciju kavadi, što simbolizira njihov panteon, kreću na 4-kilometarsku procesiju i penju se preko 272 stuba do indijskih hramova Batu Caves i Sri Srinivasa Perumal u brdima iznad Kuala Lumpura, gdje nastavljaju ritualne meditacije. Običaj su ustanovili indijski emigranti koji su prije dva stoljeća došli u zemlju kao predstavnici Indije u vladinim uredima.

5. Čišćenje lica sažaljenjem (Poljska)
U Poljskoj postoji običaj da mladenka, prije nego što uđe u svoj novi dom, mora očistiti lice sažaljenjem. Ovaj ritual obično uključuje polijevanje vodom i čišćenje mladenkinog lica ručnikom, što simbolizira čistoću i svjež početak.

7. Gerewol festival (Nigerija)
Kod naroda Wodaabe u Nigeriji, održava se Gerewol festival gdje muškarci oblače šarene kostime, šminkaju lica i plešu kako bi impresionirali žene. Žene biraju najatraktivnijeg plesača za potencijalnog partnera. Wodaabe su kao narod poznati po svojoj ljepoti. I muškarci i žene vitki su i visoki, imaju besprijekornu kožu i male, pravilne noseve. Ljepota je, uz stoku i obitelj, ono što najviše cijene, pa stoga nije neobično da muškarci za festival troše sate na šminkanje i oblačenje kako bi se pokazali u najboljem svjetlu.

8. Dani mrtvih (Meksiko)
Dani mrtvih (Día de los Muertos) je meksički praznik kada se obitelji okupljaju kako bi slavile i sjećale se svojih preminulih. Prave se oltari s fotografijama, svijećama i omiljenom hranom pokojnika, a ulice su ukrašene šarenim lubanjama i cvijećem.

 

GALERIJA FOTO Graditeljski biseri diljem Hrvatske: Zazidana vrata, cesta za nigdje, isprekidana zebra...
Devotees celebrate Thaipusam with a pilgrimage to Hindu temple in Malaysia
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije