Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJIT ĆE SE BROJ NESREĆA

Ovom se metodom u Njemačkoj nalet divljači smanjio za sto posto

Srećko Niketić/PIXSELL
10.12.2023.
u 20:42

Uz Velebit se postavljaju Swareflex prizme koje odbijaju divljači s prometnica. Kada prizmi prilazi automobil, on je svojim svjetlima 'aktivira' pa se snop plave svjetlosti usmjerava prema šumi

Ako ste ovih dana na cestama po Velebitu vidjeli ekipu kako na stupiće uz cestu postavlja prizme, mogli ste im potrubiti ili mahnuti u znak zahvalnosti, jer će time zaštititi vas kao vozača, ali i životinje koje obitavaju u bogatim velebitskim šumama.

– Kako bismo smanjili nalete vozila na divljač, postavljali smo Swareflex prizme koje služe za odbijanje divljači s prometnica. Ako nas uočite kraj ceste, potrubite nam u znak pozdrava – napisala je na svom Facebook profilu ekipa iz neprofitne organizacije Rewilding Velebit, koja već više od desetljeća skrbi za Velebit.

Primjenjuje se diljem EU

Ovi aktivni ekolozi i strastveni zaljubljenici u prekrasan Velebit otkrili su nam kako sustav radi. "Cilj nam je zaštititi životinje kada su njihovi 'izlasci' na cestu česti, ali i kada vozači ne stignu toliko brzo reagirati, pa su naleti na divljač česti. Namjera nam je, naravno, i zaštititi ljudske živote, spriječiti tragedije i štete na vozilima. Swareflex prizma radi tako da se aktivira noću, kada je rizik od naleta na divljač najveći; kada prizmi prilazi automobil, on je svojim svjetlima 'aktivira' tako da prizma deflektira svjetlost automobila pod kutom od 90 stupnjeva i taj snop plave svjetlosti usmjerava prema šumi. Na taj način preplaši životinju, signalizira joj opasnost na cesti, što je životinjama dovoljno da odustanu od nauma da krenu na cestu.

VEZANI ČLANCI:

Snop reflektirajuće plave svjetlosti obuhvaća prilično velik kut u obližnjoj šumi. Swareflex prizme primjenjuju se i diljem EU, a statistike kažu da se na nekim dionicama u Njemačkoj nalet divljači na automobile smanjio za čak sto posto. Voljeli bismo da se to dogodi i kod nas, no bit ćemo realni i iznimno zadovoljni ako se taj broj smanji na više od 50 posto. Ovo je doista jedna od najneinvazivnijih metoda kojom se pomaže životinjama da na vrijeme uoče opasnost na prometnici te da se udalje", pojasnio nam je Nino Salkić iz Rewilding Velebit tima.

Dodao je da oni taj sustav postavljaju prvi put i ovoga puta na prometnice koje su uz rubove šuma a koje su pod koncesijom na Velebitu, pa se takve prizme za sada mogu uočiti na dijelu Jadranske magistrale, na cesti od Gospića prema Baškim Oštarijama, posebno kod mjesta Brušane, gdje su prizme postavljane na mjestima u dužini od osam kilometara, te na dionici ceste od Jablanca prema jugu u dužini od pet kilometara.

– Napravili smo monitoring i utvrdili mjesta na kojima se najčešće događaju naleti vozila na divljač, tako da smo na ovim mjestima prizme postavili sada, a tu ćemo akciju nastaviti i iduće godine na ostalim prometnicama. Koliko znamo, nismo jedini koji postavljamo Swareflex prizme, postavljene su i na dijelu ceste od Novog Vinodolskog do Crikvenice. Na proljeće iduće godine nastavit ćemo svoj projekt – dodao je Nino Salkić. Ističe kako se na razini EU već odavno vodi briga o zaštiti životinja na ovakav način od izlijetanja na prometnice, pa je spremna i posebna regulativa koja bi trebala stupiti na snagu od 2025. godine.

Izložba fotografija

Rewilding Velebit kao neprofitna organizacija nizom projekata skrbi o područnu Velebita na čak 30.000 hektara ove zelene površine. Cilj im je promicanje povratka divljoj prirodi te podizanje svijesti o potrebi očuvanja divljeg svijeta na Velebitu i u drugim regijama Hrvatske. Aktivnosti Zaklade usmjerene su i na obnavljanje i očuvanje prirodnih procesa, čistog zraka, svježe vode, plodnog tla, ali i na smanjenje ranjivosti na negativne posljedice klimatskih promjena, poput suša, požara i poplava.

Vezano za zaštitu životinjskih vrsta, rad Zaklade usmjeren je na aktivnosti stvaranja slobodnog koridora za životinje na Velebitu, koji je preduvjet za stabilnu i otpornu populaciju najugroženijih vrsta. Kako ističu, važan dio posla Zaklade jest promicanje i pomaganje suživota ljudi s divljim životinjama na Velebitu kako bi čovjek na ovom području mogao sigurno i mirno živjeti i raditi te kako bi životinje sačuvale svoje prirodno stanište.

Misija je zaklade Rewilding Velebit da planinski masiv Velebita bude široko prepoznat kao jedno od najljepših, "najdivljijih", najvećih, najbolje zaštićenih i najpoznatijih područja divljine u mediteranskoj Europi. Pozivaju sve zaljubljenike u Velebit da pogledaju njihovu izložbu fotografija velebitske divljine koja će se održati u Oris Kući arhitekture u Zagrebu od 5. do 11. prosinca 2023. Autori fotografija nagrađivani su domaći i strani fotografi i biolozi Daniel Allen, Nino Salkić, Vedran Slijepčević i Goran Šafarek. Otvorenje je u utorak 5. prosinca u 18 sati.

VIDEO Milanović: '2014. godine je Plenković bio sitni oportunistički političar koji je razdragano došao pozdraviti šatoraše. Niste čuli ni mene ni Josipovića da smo ikada komentirali tko se tamo okuplja.'

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
22:42 10.12.2023.

Dobro bi došla nekakva fotografija te prizme kad već o njoj pišete članak.

Avatar rubinet
rubinet
09:01 11.12.2023.

" nalet divljači na automobile smanjio za čak sto posto." A to znači kako naleta više nema. A u to je teško povjerovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije