VAŽNO JE ČUVATI OMOTNICU

Ovu kuvertu u Njemačkoj nitko ne želi dobiti: Što trebate učiniti ako vam stigne

Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
25.10.2024.
u 22:38

Pismo treba pažljivo pročitati te zabilježiti rok. Dostavljač rukom zabilježi datum isporuke te ga pošalje pošiljatelju

Žute kuverte u Njemačkoj nitko ne želi primiti, no one zahtijevaju hitnu pozornost. One, primjerice, mogu sići od suda, a odvjetnik Max Postulka sažeo je što žuto pismo treba reći: pismo je službena dostava, sudionik ste sudskog postupka, s dostavom pisma pokreće se razdoblje u kojem se možete braniti, ako već postoji rješenje o ovrsi, time se najavljuje prisilna ovrha. 

“Pismo se može prepoznati po upečatljivom izgledu. Kuverta je žuta, a dan kada je pismo ubačeno u poštanski sandučić jasno je vidljiv u gornjem desnom kutu prednje strane”, kaže odvjetnica Stefanie Kahnert. Od trenutka isporuke, postoji rok od dva tjedna za plaćanje traženih iznosa ili podnošenje prigovora, navodi Fenix magazin

Foto: Fenix Magazin

Žuta kuverta može stići i od upravnog tijela ili suda u sljedećim slučajevima: sudski poziv za davanje iskaza ili drugo sudsko ročište, opomene i obavijesti o izvršenju, pravni zahtjevi, kao što je zahtjev za razvod. Važno je čuvati omotnicu zbog vremena isporuke i izračuna roka. Naime, dostavljač rukom zabilježi datum isporuke te ga pošalje pošiljatelju. 

Pismo treba pažljivo pročitati te zabilježiti rok. Ako se radi o ovrsi, preporučuje se račun pretvoriti u račun za zaštitu od zapljene. Također, moglo bi biti korisno potražiti savjet u slučaju nesolventnosti ako ne možete otplatiti dugove. Ako postoje nedoumice, korisno je potražiti savjet kako postupiti sa žutom kuvertom u pojedinačnim slučajevima.

GALERIJA Jeste li se ikada zapitali koji su to najgori stereotipi o Hrvatima? Evo što nam je Chat GPT otkrio


1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije